Поділитись:

Топ-5 найприбутковіших нелегальних бізнесів в Україні

Субота, 23 липня 2016, 14:30
Топ-5 найприбутковіших нелегальних бізнесів в Україні

За даними Міністерства економіки 47 % бізнесів в Україні працюють нелегально.

Тіньова схема роботи вигідна, бо тоді не потрібно сплачувати податки. Про топ-5 найвигідніших нелегальних бізнесів в Україні для інформаційного видання Gazeta.ua розповів бізнес-експерт Андрій Степановський.

Вирубка лісу

"Допомагав одному ліснику взяти кредит на техніку для вирубки. Він обходить ліс та списує "непотрібні" дерева. Переважно дуби, в діаметрі від 50 сантиметрів. Їх вирубують по документах на дрова. Насправді вантажать у вагони і везуть у Німеччину, Італію. Дохід із такого бізнесу 100 мільйонів доларів на рік", - каже Степановський.

Видобуток бурштину

"Нелегальним промислом у країні займаються від 10 до 80 тисяч чоловік. Жителі місцевих сіл, які копають бурштин вручну за ніч заробляють від $100 до 1000. Більше половини з цієї суми віддають за оренду обладнання. Чистий заробіток складає кілька тисяч доларів на місяць. За рік власник бізнесу заробляє до 300 мільйонів доларів", - додає експерт.

Продаж валюти

Рентабельність бізнесу залежить від валютника і складає один відсоток від кожної операції. За місяць реально заробити 5-7 тисяч доларів.

Поставки товарів на окуповані території

"Продукти, цигарки, горілку, медикаменти везуть на Донбас нелегально. Є 2 шляхи: через Росію або платять на блокпостах, щоб пропустили. Знайомі возили торік тушонку, крупи, олію. За поїздку заробляли до 10 тисяч доларів. Згодом цей бізнес прикрили, бо почали перепустки видавати лише "своїм", - сказав Степановський.

Контрабанда цигарок

"Найвигідніше їх везти в Польщу. Там вони втричі дорожчі, ніж в Україні. Рентабельність бізнесу — 300 відсотків. Але й ризики - на митниці можуть конфіскувати всю партію", - зазначив експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів