Поділитись:

На поверхні Плутона колись був рідкий океан, – вчені

Середа, 24 червня 2020, 02:54
На поверхні Плутона колись був рідкий океан, – вчені

Дослідники з Каліфорнійського університету в Санта-Крузі проаналізували знімки поверхні Плутона – карликової планети Сонячної системи – і знайшли докази того, що на початку свого існування його температура могла бути високою, а на його поверхні був океан.

Про це йдеться в публікації вчених у науковому виданні Nature Geoscience, пише Громадське.

Плутон, який до 2006 року вважався дев’ятою планетою Сонячної системи, а потому був перекваліфікований у карликові планети, розташований на відстані від 4,3 до 5,7 мільярда кілометрів від Землі (змінюється через обертання навколо Сонця).

Тому досліджувати Плутон доволі складно: космічні апарати долетять до нього із Землі лише через роки. У 2006-му Національне аерокосмічне агентство США (NASA) запустило зонд «Нью Горайзонс» (New Horizons), який дістався до Плутона в 2015-му і зробив його знімки.

Ці знімки – а точніше, аналіз поверхні карликової планети, відображеної на них – засвідчують, що ранішні уявлення вчених про його виникнення могли бути помилковими.

Так, вважається, що Плутон почав існування як льодяна куля, а існування підземного океану в ньому пояснюється таненням підземного льоду від енергії, яку виділяли радіоактивні елементи ядра, що згасало. Утім нині каліфорнійські дослідники за допомогою знімків «Нью Горайзонс» доводять, що гасправді Плутон був утворений як гаряче небесне тіло. А на його поверхні колись був океан.

«Якби Плутон почав своє існування як холодне тіло, всередині якого розтанув лід, то він би зменшився в розмірах, і ми б побачили на його поверхні сліди цього стискання. А якби він почав існування як гаряче небесне тіло, то мав би розширюватися, а океан на ньому – змерзнути, і на поверхні ми б побачили сліди розширення. Ми бачимо багато доказів розширення і майже не бачимо доказів стискання», – зазначає Карвер Бірсон, науковець Каліфорнійського університету в Санта-Крузі.

Учені зазначають, що їхнє дослідження може пояснити особливості виникнення інших карликових планет Сонячної системи.

Плутон – карликова планета у Сонячній системі. Вона – дев'яте за розміром та десяте за масою небесне тіло, яке обертається навколо Сонця. Температура на Плутоні опускається до -378°C.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
12 квітня 2024
08 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
03 квітня 2024
26 березня 2024
09 березня 2024