Поділитись:

Вчені: зміна клімату найбільше осушує Шацькі озера

Вівторок, 23 червня 2020, 12:50

Вчені вважають, що найбільш вагомим чинником, який спричиняє обміління Шацької групи озер, є негативний вплив змін клімату.

Про це йдеться у висновку звіту «Наукове обґрунтування концепції програми збереження Шацького поозер’я» за  2019 рік», який підготував Інститут водних проблем та меліорації  Національної академії аграрних наук. З текстом повного звіту можна ознайомитися у виданні «Сила правди».

«Цей висновок підтверджується зміною величини гідротермічного коефіцієнта, який за своїм визначенням характеризує збалансованість водонадходження та випаровування, величина якого для території Шацького поозер’я зменшилася з 1,4 (1991 рік) до 1,01 у 2018 рік і до 0,95 в 2019 році. Це свідчить про наявність стійкого процесу аридизації клімату, внаслідок якого переважання водонадходження, що було характерним до 2018 року, змінилося на переважання випаровування, тобто на території Шацького поозерв’я внаслідок переважання випаровування над водонадходженням умови перезволоження змінились на умови недостатнього зволоження, які характеризуються формуванням у теплу пору року (починаючи з липня) дефіциту кліматичного водного балансу, величина якого за результатами виконаних в Інституті водних проблем і меліорації розрахунків становить від 40 до 60 мм»  

Негативний вплив також посилюється через неефективне функціонування наявного фонду меліоративних систем. Головною причиною цього є неможливість подвійного регулювання, незадовільний технічний стан через зношеність і низький рівень експлуатації.

«Не менш значимим, а в майбутньому, не виключено, і найбільш вагомим чинником негативного впливу не тільки обміління групи Шацьких озер, а й зневоднення всієї території як Шацького поозер’я, так і всього Західного Полісся, є розробка білоруською стороною родовища «Хотиславське».  

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів