Поділитись:

Контракт, звільнення, зарплати: що чекає вчителів-пенсіонерів і як із цим бути

Понеділок, 22 червня 2020, 17:43
Контракт, звільнення, зарплати: що чекає вчителів-пенсіонерів і як із цим бути

фото ілюстративне 

Карантин триває, але в учителів лишаються питання, які нікуди не поділися після ізоляції. Наприклад, що робити з новим форматом роботи на пенсії – контрактом?

В українських школах працює понад 70 000 педагогів пенсійного віку, а це 16 % вид загальної кількості. Юристи проєкту «Прошколу» підготували коротке пояснення типових пенсійних питань. Їх опублікував портал Освіта.ua. 

Що таке пенсійний контракт?

Закон «Про повну загальну середню освіту» говорить, що до 1 липня 2020 року мають припинитися всі безстрокові трудові договори з педагогічними працівниками, які вже отримують пенсію за віком (про це пишуть прикінцеві та перехідні положення № 463-IX від 16.01.2020, а саме підпункти 1-2 у пункті 3).

Тобто вчителі, які досягли пенсійного віку, більше не можуть працювати в школі безстроково. Необхідно укладати контракт. І для початку він укладається на один рік. Але не варто панікувати. Адже в МОН пояснили:

«Немає жодних підстав думати, що системі не потрібні досвідчені працівники. Якщо вчитель пенсійного віку, але є професіоналом своєї справи, то школа, учні, батьки, загалом система освіти завжди будуть зацікавлені у ньому».

Після річного контракту вчителям можуть запропонувати продовжити його до 3-х років. І кількість таких контрактів надалі – необмежена. Допоки вчитель може виконувати свої обов’язки.

Які умови, аби укласти пенсійний контракт?

Їх лише дві, а по суті – одна: досягти пенсійного віку або вже мати пенсію за віком.

Якщо ж учитель відмовляється від контракту або не подає вчасно документи до 1 липня – його звільнять (за пунктом 9, Статті 36 КЗпПУ). Але тут є нюанси, про які ми поговоримо в кінці.

Хто ухвалює рішення про контракт для вчителя?

Це найскладніше, адже все залежить від людського чинника. Рішення про пенсійні контракти ухвалює керівник школи – директор. Чи продовжувати співпрацю після першого річного договору, теж вирішує директор.

Цього року договори мають почати діяти з 1 липня. Тобто всі вчителі пенсійного віку будуть працювати за контрактом. Це не може бути примусом, а винятково за згодою вчителя. Вибір невеликий – або вихід на пенсію без можливості працювати в школі, або контракт.

Що тоді із зарплатою?

Якщо вчителя переводять на контракт – посада, обсяг роботи та кваліфікація не змінюються. А отже, не може і змінитися зарплатня. Усі права зберігаються, а додаткові компенсації чи виплати можуть обговорюватися в контракті. Школа не має права зменшити виплати вчителям.

Які можуть виникнути проблеми?

Проблеми із пенсійними контрактами у тому, що вчителів не можуть законно звільнити. Адже вже згадана Стаття 36 КЗпПУ та її 9 пункт говорять про звільнення на підставах, «передбачених іншими законами». Але в самому новому Законі «Про повну загальну середню освіту» таких підстав немає. Закон же не може стати «підставою». Це юридичні правила.

Окрім того, Стаття 36 говорить лише про звільнення, але ні слова про можливість підписати контракт замість трудового договору. Те, що ухвалили новий закон про освіту, не перекреслює трудових договорів, які діють відповідно до КЗпПУ.

А оскільки Кодекс Законів про Працю України є оcновним актом цивільного законодавства (так вирішив Конституційний Суд 13 березня 2012 року пункт 3.1), то юридично було би правильно спочатку внести зміни до нього, а потім вже до Закону про освіту.

Тобто юридично незаконно звільняти вчителів пенсійного віку без їхньої згоди чи причин, які є в тому ж КЗпПУ.

Що робити в такому випадку?

Звісно, необхідно, аби держава привела у відповідність Закон «Про повну загальну середню освіту» та КЗпПУ. А поки що профспілки мають дотримуватися норм Кодексу та положень колективних договорів. Це аж ніяк не говорить, що вчителі не можуть працювати на контракті. Але примусових звільнень за законом тут бути не може.

Зараз для української школи дійсно час випробувань та змін, і сподіваємося, що всі вони на краще. Учителям лише необхідне терпіння, МОН робить усе можливе, аби підтримати педагогів та розв’язати проблеми. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів