Поділитись:

І море, і гори: куди податися у відпустку в Україні

Понеділок, 22 червня 2020, 19:31
І море, і гори: куди податися у відпустку в Україні

Країни потроху починають відкривати кордони, які були закриті понад три місяці через пандемію коронавірусної хвороби. Однак все одно великим попитом цьогоріч буде користуватися внутрішній туризм.

Суспільне зробило підбірку найвідоміших місць для відпочинку в Україні.

Що треба врахувати перед поїздкою

  • Дізнатися, чи хостел/готель виконує необхідні правила безпеки: щоденна перевірка температури персоналу, наявність дезинфікуючих засобів для гостей, відстеження, аби не було черг та скупчень людей.
  • Обов'язково додати до аптечки антисептичні засоби, маски, рукавички.
  • Перед поїздкою перевірити епідеміологічну ситуацію в регіоні, куди ви плануєте їхати, та ще раз оцінити всі ризики.

Одеса

І море, і гори: куди податися у відпустку в Україні

Одеса та Одеська область – чи не найпопулярніші курортні місця в Україні. На туристів тут чекає розвинута інфраструктура, а також широкий вибір розваг, як-то аквапарк, зоопарк, ресторани, клуби та різноманітні екскурсії. З мінусів – варто розуміти, що усамітнитися на пляжі та в місті не вийде через велику кількість туристів. Говорячи про карантинні обмеження, Міністерство охорони здоров'я вже зазначило – маски на пляжі не потрібні за умови, що відвідувачі дотримуватимуться соціальної дистанції у 1,5 метра. 

Ціни на житло в Одесі можна підібрати під будь-який бюджет, усе залежить від зручностей та віддаленості локації від моря. Наприклад, місце в хостелі із загальною кухнею та душем можна знайти за 170 грн за добу, ціна окремої кімнати в приватній садибі з вентилятором та туалетом у будинку починається від 200 грн за добу для однієї людини, а ціна стандартного одномісного номера в тризірковому готелі зі сніданком на Booking.com стартує від 1 000 -1 200 грн за добу. Шикарні апартаменти коштуватимуть від 4 000 - 5 000 грн за добу.

Дістатися Одеси з Києва можна на власному авто (дистанція – 477 км, середня витрата бензину – близько 40 л, середня ціна – 22 грн за літр). Таким чином дорога буде коштувати приблизно 860 грн в один бік. Подорож автобусом або поїздом обійдеться дешевше: мінімальна ціна на автобусний квиток – 315 грн, а квиток на поїзд стартує від 460 грн за місце в купе або крісло в другому класі "Інтерсіті".

Бердянськ

І море, і гори: куди податися у відпустку в Україні

Бердянськ – місто на півдні Запорізької області, на північному узбережжі Азовського моря. Традиційно воно вважається "дитячим" курортом через неглибоке тепле море, а також приємні піщані пляжі. У Бердянську на туристів очікують близько сотні кафе та ресторанів на будь-який гаманець, різноманітні екскурсії містом та на острів Дзензик. Також до послуг курортників платні й безплатні пляжі, дельфінарій, лунапарк та аквапарк, є багато санаторіїв з лікувальними грязями.

Щодо цін, тут можна знайти й номери від 300 грн за ліжко-місце на добу, або оселитися у готелі – від 1 000 грн за двомісний номер. Також можна орендувати квартиру (від 1 000 грн за добу), або приватний будинок (від 2 000 до 4 000 на добу, залежно від зручностей та віддаленості від пляжів).

Відстань від Києва до Бердянська близько 760 км, на власному авто їх можна подолати в середньому за 9-10 годин, на жаль, якість доріг у південному напрямку залишає бажати кращого. Палива доведеться витратити в середньому 60-65 літрів. Традиційно дешевше буде їхати поїздом: квиток на фірмовий "Київ - Бердянськ" коштує в середньому від 400 до 1600 грн, але зауважте, що їхати доведеться майже 17 годин. Автобусом дістатися до Бердянська можна за 650 грн, час в дорозі – 15 годин.

Кінбурнська коса

І море, і гори: куди податися у відпустку в Україні

Кінбурнська коса розташована в Очаківському районі Миколаївської області. Сама коса – це майже 40 км вузької лінії піску, що з одного боку омивається водами Чорного моря, а з іншого – Дніпровським лиманом. Тут створено регіональний ландшафтний парк "Кінбурнська коса", що включений до реєстру ООН.

Цей курорт не настільки популярний, як Одеса чи Бердянськ, тому це ідеальний варіант для тих, хто хоче відпочити у відносній тиші та насолоджуватися природою.

Разом з тим через відсутність широкої популярності не варто сподіватися на великий вибір ресторанів чи кафе. Насправді такий відпочинок більше підходить для любителів життя в наметах. Найближче до коси – село Покровське. Тут туристам запропонують комфортний відпочинок в дерев'яних бунгало за ціною в середньому 450 грн з людини на добу, але з триразовим харчуванням. Значно дешевше можна відпочити у власному наметі в кемпінгу – тут доведеться тільки сплатити від 100 грн за місце на добу.

Добратися до Кінбурнської коси можна як від Миколаєва, так і від Очакова. Квиток на поїзд Київ - Миколаїв коштує від 375 грн, потім треба доїхати на автобусі до Очакова (123 грн), звідки вже катером до села (близько 100 грн квиток). Туристам на власних автівках місцеві радять їх залишати на парковці (близько 30 грн/доба) в Покровському чи сусідньому селі – Геройському. А далі винаймати трансфер на місцевих "Уралах" (близько 100 грн квиток), тому що на косі дороги геть відсутні.

Коблево

І море, і гори: куди податися у відпустку в Україні

Коблево розташоване на межі Миколаївської та Одеської областей, за 50 км від міста Одеса, за 120 км від селища Затока і 80 км від Миколаїва. Село оточене виноградниками однойменного винного заводу. В курортній зоні розміщені пансіонати і бази відпочинку. У Коблево досить великий вибір розваг та екскурсій. Туристам пропонують відвідати винзавод із дегустаційними турами або ж проїхатися в Бесарабію (район Одеси) у гастротур та скуштувати автентичну кухню.

Житло на одного коштуватиме в середньому від 300 гривень за невелику кімнату біля моря без особливих зручностей, у готелях – від 800 до 3 000 грн за добу.

Добратися до Коблево можна з Одеси на маршрутці (квиток коштує близько 100 грн), або з Миколаєва (квиток – до 150 грн). На власному авто з Києва (522 км) доведеться витратити близько 42 літрів бензину, дорога займе понад шість годин.

Кирилівка

І море, і гори: куди податися у відпустку в Україні

Кирилівка – курорт у Запорізькій області розташований між двома косами Пересип і Федотовою, поруч з якими також розкинулися два лимани – Утлюкський і Молочний. Кирилівка досить популярний курорт, тут є достатня кількість закладів, власний дельфінарій та аквапарк. Неподалік розташований геологічний пам'ятник Кам'яна Могила.

Найдешевше житло влітку-2020 в Кирилівці можна знайти від 70 грн за бюджетну кімнату без окремого санвузла та додаткових зручностей. Маленький будинок можна винайняти за 500 грн з людини. Ціни на номер у готелі із видом на море від 800 грн в гарячий сезон.

Добратися до Кирилівки можна маршруткою від Запоріжжя (189 км, ціна квитка від 170 грн) або Мелітополя (65 км, від 130 грн). На авто з Києва дорога буде коштувати близько 1500 грн: 764 км, в середньому доведеться витратити 65-70 літрів бензину.

Синевир

І море, і гори: куди податися у відпустку в Україні

Крім традиційного і дещо банального морського відпочинку можна пошукати натхнення в чарівних горах. Озеро Синевир розташоване в закарпатських лісах на вершині гори Озірна, його глибина сягає 22 м, для порівняння, в Азовському морі глибина 14 м. Синевир вважається найбільшим гірським озером України. З ним пов'язано багато українських легенд та фольклору. Купатися тут заборонено, склад озерної води є високомінералізованим, поруч розташовані понад 20 джерел. В околицях також заборонена рибалка.

На території навколо Синевиру в 1989 році був заснований Національний природний парк з однойменною назвою. У 2004 році озеро увійшло до списку водно-болотних угідь міжнародного значення. Туристам тут пропонують скупатися в гірській річці Теребля або ж прогулятися лісом. Також можна відвідати стародавню церкву на річці Озерянці в селі Колочава і музей просто неба "Старе село". Поселитися біля озера можна як в окремому будиночку, так і з наметом.

Винайняти кімнатку у селі коштуватиме від 100 грн на добу за людину. Зняти номер зі зручностями можна за 300 грн без харчування. Оренда будинку – від 1200 грн.

Щоб потрапити до заповідного Синевиру з Києва треба їхати потягом до Ужгорода (12 годин, купейний квиток від 800 грн), потім автобусом 175 км до села Синевир (квиток від 220 грн). Дорога на авто з Києва до Синевиру займе майже 10 годин, це 872 км та близько 70-75 літрів пального.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів