Поділитись:

Ольга Ляснюк вдруге очолила спілку письменників на Волині

Неділя, 21 червня 2020, 20:00
Ольга Ляснюк вдруге очолила спілку письменників на Волині

Волинська обласна організація Національної спілки письменників України обрала керівника. Другий термін поспіль її очолюватиме Ольга Ляснюк.

Про це Ольга Ляснюк повідомила у фейсбуці.

У Волинській обласній організації НСПУ 20 червня 2020 року відбулися звітно-виборні збори, під час яких головою письменницької організації переважною більшістю голосів на другий термін обрали Ольгу Ляснюк.

«У кого субота, а в кого – вибори. Не про політику йдеться. Сьогодні більшістю голосів Волинська організація Національної спілки письменників України мене обрали головою на другий термін. Побажайте успіхів і здолання усіх перепон. Здоровіймо, аби пережити карантин. І не тільки», – написала письменниця.

Ольга Ляснюк розповіла ІА «Конкурент» про діяльність та здобутки Волинської обласної організації НСПУ за період минулої каденції.

Отже, за вказаний період щороку проводився міжнародний фестиваль «Лісова пісня», в організацію якого були внесені корективи і змінений формат.

Ольга Ляснюк вдруге очолила спілку письменників на Волині

фото ілюстративне

«В основному це зумовлено пошуком фінансування, оскільки у 2017 році Ковельщина повідомила про те, що не зможе допомогти у проведенні фестивалю – хіба організаційно. Тим паче, Луцьк був також надзвичайно знаковим у житті Лесі Українки, і долучити обласний центр, у якому знаходиться університет імені Лесі Українки, було важливо. Варто зауважити, що у минулому, 2019 році, фестиваль прийняв 20 письменників з різних куточків України, а також із 5 країн світу. У зв’язку з необхідністю надати платформу для виступу кожному гостю фестиваль змістили на вересень, коли розпочинається навчання у закладах освіти, і приїжджі письменники можуть виступити перед студентами і школярами», – розповіла письменниця. 

Крім того, Волинськв обласна організація НСПУ спільно з обласним осередком Українського фонду культури організувала «Форум української поезії», який проводили щороку 21 березня – у Всесвітній день поезії, збираючи слухачів у залі Волинського обласного театру ляльок і малій залі Волинського драмтеатру. Зі сцени виголошували вірші наші письменники, а також виконували пісні місцеві співаки, барди, музиканти.

«На жаль, цьогорічна ситуація з карантином і коронавірусом не дозволила продовжити цю традицію», – зауважила Ольга Ляснюк. 

Ольга Ляснюк розповіла і про міжнародну співпрацю організації. Зокрема зазначила, що найкраще вона налагоджена з Польщею, Болгарією, Білоруссю. Цими мовами перекладені тексти авторів із Волині та надруковані у закордонних альманахах, антологіях та інтернет-платформах. Крім того, твори наших письменників перекладені італійською та грецькою мовами. І відповідно – надруковані в літературних альманахах цих країн.

Також щороку відбувалися поїздки на Львівський форум, де представляли виставки книг письменників з Волині.

Ольга Ляснюк вдруге очолила спілку письменників на Волині

фото ілюстративне

«За кошти обласного бюджету за рішенням Експертної ради при Волинській ОДА виходили книжки авторів із Волині, а також укладався і видавався щорічний альманах «Світязь» нашої організації. У минулому році з-поміж інших книжок вдалося вперше укласти і видати Антологію письменників Волині «Під Лесиним небом» обсягом майже 400 сторінок. Крім того, власними силами члени ВОО НСПУ організовували поїздки в різні райони та міста Волині: Луцький, Локачинський, Маневицький, Старовижівський, Ківерцівський, Горохівський, Любомльський, Камінь-Каширський, Ковельський, Рожищенський райони; міста Ковель, Нововолинськ, Рожище. За підтримки Волинського ОУЛМГ (лісового управління) відбулася поїздка у Шацьк і села Шацького району», – розповіла голова письменницької організації.

Ольга Ляснюк вдруге очолила спілку письменників на Волині

Презентація книги «Антологія літератури письменників Волині : Під Лесиним небом» та 24 випуску альманаху «Світязь» у Нововолинську, 2019 рік

Окрім голосування за голову організації, на порядку денному звітно-виборних зборів було питання і про обрання кандидатів у члени НСПУ. У Волинській обласній організації підтримали кандидатури Юлії Сільчук і Віктора Яручика, тепер за них ще має проголосувати Приймальна комісія НСПУ.

Довідково (джерело – "Волинська правда"):

Ольга Ляснюк закінчила філологічний факультет, а також аспірантуру ВДУ (нині СНУ) ім. Лесі Українки.

Друкувалася в обласній періодиці, колективних збірниках, журналах "Світязь", "Терен", "Дзвін", "Світовид", "Київська Русь", "Нова проза", антологіях "Дві тонни", "13х13", "Літпошта".Учасниця Всеукраїнських нарад молодих письменників, літературних фестивалів. Лауреат літературних обласних конкурсів, переможець Міжнародного літературного конкурсу "Гранослов", лауреат видавництва "Смолоскип", конкурсу "Просто так!". Авторка поетичних збірок "Босоніж у вічність", "Третє бажання", "АНАЛОГіЯ", "Поцілунки у скло", "Без іронії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів