Поділитись:

У Саудівській Аравії успішно випробували «підводний Wi-Fi»

Вівторок, 16 червня 2020, 02:41
У Саудівській Аравії успішно випробували «підводний Wi-Fi»

Учені з Науково-технічного університету імені короля Абдулли в Саудівській Аравії змогли створити робочу систему безпровідної передачі інтернет-зв’язку під водою. Назвали її Aqua-Fi – за звучанням схоже на більш звичний безпровідний інтернет Wi-Fi.

Про це вони повідомили у науковому виданні IEEE Communications, пише Громадське.

Технологія Aqua-Fi базується на радіохвилях, які випромінює смартфон людини під водою. Їх, своєю чергою, приймає одноплатний комп’ютер Raspberry Pi, прикріплений до підводного спорядження – він відіграє роль «шлюзу» для інтернет-зв’язку.

Далі система за допомогою світлодіодів чи лазерів пересилає дані з цього комп’ютера на світловий індикатор, прикріплений до іншого комп’ютера на поверхні. Цей комп’ютер «розшифровує» світлові сигнали, перетворюючи їх у двійковий код, який використовується в інформатиці.

Якщо перекласти це на аналогію Wi-Fi, то комп’ютер на поверхні води є роутером, а замість Wi-Fi хвиль використовується світло.

Дослідники заявляють, що за допомогою Aqua-Fi змогли передати «мультимедійні файли між вдома комп’ютерами, які розташовувалися на відстані кількох метрів у стоячій воді». Максимальна швидкість передачі даних складала 2,11 Мегабайт на секунду, зазначили вони.

Учені вважають, що їхній винахід дозволить розширити можливості дослідження морів і океанів. Але визнають: є над чим працювати для поліпшення якості й швидкості зв’язку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
19 березня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024