Поділитись:

У нашій галактиці існує понад 36 позаземних цивілізацій, – вчені

Вівторок, 16 червня 2020, 03:23

Фото ілюстративне

Астрофізики Кристофер Конслайс і Том Вестбі з Ноттінґемського університету стверджують, що у нашій галактиці – Чумацькому Шляху – може існувати 36 позаземних цивілізацій, кожна з яких за рівнем розвитку здатна вийти на зв’язок із іншими. Але ми, земляни, скоріш за все, знайдемо їх тільки через 6 тисяч років.

Про це вони написали у публікації в науковому виданні The Astrophysical Journal, повідомляє Громадське.

До своєї оцінки кількості розумних позаземних цивілізацій дослідники дійшли після уточнення розрахунків за рівнянням Дрейка. Це математична формула, за допомогою якої астроном Френк Дрейк у 1961 році запропонував визначити число цивілізацій в Чумацькому Шляху, з якими в людства є шанс вступити в контакт.

Відповідь – простий добуток семи різних величин, як-от кількість зірок, що утворюються в рік в нашій галактиці; частка зірок, що мають планети; середнє число планет, що потенційно здатні підтримувати життя, на зірку, що має планети тощо. Проблема – саме в підрахунку цих величин: виміряти їх якщо не неможливо, то дуже важко.

Конслайс і Вестбі заявили, що уточнили розрахунки за рівнянням Дрейка за допомогою нових відкритих даних. При цьому вони взяли за основу своїх міркувань так званий принцип Коперника. Його суть: ані Земля, ані Сонце не посідають якесь особливе становище у Всесвіті. Іншими словами, життя може виникнути в будь-якому середовищі, умови в якому подібні до земних.

Відповідно до розрахунків астрофізиків, найбільш імовірним розв’язанням рівняння Дрейка є число 36 – це означає, що в Чумацькому Шляху є 36 позаземних цивілізацій, із якими ми можемо вступити в контакт (як, власне, й кожна з них – із іншими). Утім, застерігають вони, це число може коливатися від 4 до 211.

І навіть 36 – це скромна оцінка, оскільки враховує досить «юний» вік освоєння землянами космосу – лише 100 років.

За розрахунками Конслайса й Вестбі, для налагодження двостороннього зв’язку з якоюсь іншопланетною цивілізацією нам знадобиться принаймні 6120 років. А все тому, що найближча з них, скоріш за все, розташована за 17 тисяч світлових років від нас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів