Поділитись:

На реконструкцію очисних споруд і каналізаційних мереж треба 11 мільйонів євро, – «Луцькводоканал»

Середа, 10 червня 2020, 19:35

фото ілюстративне

На реконструкцію очисних споруд і каналізаційних мереж КП «Луцькводоканал» планує залучити більше 10 млн євро.

Про це повідомляє КП «Луцькводоканал».

КП «Луцькводоканал» працює над залученням більше 10 млн євро інвестицій Європейського інвестиційного банку, щоб здійснити реконструкцію очисних споруд в Липлянах, а також модернізувати системи водопостачання та водовідведення у Луцьку. 

Очисні споруди в селі Липляни, на які потрапляють стоки з усього Луцька і навколишніх сіл, давно потребують реконструкції. Збудовані десятки років тому, очисні в Липлянах не були розраховані на існуючу нині якість стоків, також конструктивні елементи споруд зазнали фізичного зносу за рахунок агресивного середовища і тривалого терміну експлуатації без капітального ремонту.

Каналізаційні мережі й очисні споруди у Луцьку, як і по всій Україні, давно зношені і не відповідають вимогам сьогодення. Тому ще у 2016 році на підприємстві розпочалась підготовча фаза реалізації проєкту «Модернізація системи водопостачання та водовідведення м. Луцьк». 

Мета проєкту: зменшення негативного екологічного впливу від діяльності КП «Луцькводоканал» на стан довкілля, підвищення якості послуг з централізованого водопостачання та водовідведення для споживачів, підвищення надійності роботи систем централізованого водопостачання та водовідведення у м. Луцьку та покращення фінансового та технічного стану підприємства шляхом оновлення основного виробничого обладнання й мереж із використанням сучасних енергоефективних технологічних рішень.

Ключовим елементом модернізації є реконструкція очисних споруд підприємства, яка передбачає реконструкцію приймальної камери, аеротенків, первинних та вторинних відстійників із заміною обладнання та добудовою цеху осушування мулу, а також лабораторне обладнання для контролю якості прийнятих стічних вод та вод, які скидаються після очищення в річку Стир.

Бюджет проєкту становить 10 900 тис. євро (більше 326 млн грн), зокрема позикових коштів банку – 9083,3 тис. євро, а також співфінансування за рахунок коштів бюджету Луцької міської ради – 1816,7 тис. євро.

На якій стадії реалізації перебуває проєкт

Зараз підприємство виходить на заключну стадію підготовчого періоду, результатом якого буде проведення міжнародного тендеру з вибору учасника реалізації проєкту та підписання кредитного договору з Європейським інвестиційним банком.

Підготовча фаза реалізації проєкту мала тривати близько 10 місяців, від червня 2019 року. Вже складено довгостроковий план інвестицій та подано на узгодження банку, складено технічний звіт про стан підприємства, який знаходиться на узгодженні банку. Наразі фахівці підприємства разом із консультантами Європейського інвестиційного банку розробляють план пріоритетних інвестицій на 5 років в рамках проєкту.

Що ставить під загрозу реалізацію проєкту

Загрозою успішного втілення цього проєкту може стати так звана державна урядова програма розвитку, яка передбачає передачу всієї відповідальності за регулювання діяльності водоканалів на місцевий рівень, тобто без участі держави. А Європейський кредит обсягом більше 10 млн євро для такого міста, як Луцьк, може бути наданий лише під державні гарантії. Попри зміну уряду, наразі ця програма розвитку є чинною. Луцька міська рада і КП «Луцькводоканал» докладають максимум зусиль для того, щоб проєкт реконструкції очисних було реалізовано.

Ще одне серйозне завдання для залучення європейських інвестицій – це проведення фінансової оцінки діяльності підприємства Міністерством фінансів України. 

Для успішної реалізації проєкту Луцька міська рада має передбачити в бюджеті міста кошти на співфінансування проєкту у сумі 1816,7 тис. євро на 5 років.

Коли розпочнуться практичні роботи з реалізації проєкту

Початок практичних робіт з реалізації проєкту заплановано на початок 2021 року. Реалізація всіх видів робіт, передбачених проєктом, триватиме орієнтовно упродовж п’яти років.

Очікуваний результат

Реконструкція очисних споруд забезпечить можливість більш якісно і на сучасному рівні очищати стоки, зменшить негативний вплив на довкілля, зокрема на води басейну річки Стир. При цьому буде заощаджено чималі кошти на поточний та капітальний ремонт елементів очисних споруд, а за рахунок нового енергоощадного обладнання зменшено використання електричної енергії на близько 550 мВт*год на рік. Також проведена модернізація дасть можливість продовжити експлуатацію очисних споруд щонайменше на 30 років.

«КП «Луцькводоканал» готове розглянути пропозиції та екологічні ініціативи небайдужих лучан та активістів, якщо вони будуть подані з фінансовими розрахунками і детальним опрацюванням всіх етапів реалізації ініціатив. На базі підприємства працює екологічний фонд EgO 2020, кошти з якого спрямовуються на реалізацію екологічних заходів і можуть бути використані для реалізації ініціатив громадськості. Якщо у громадськості є практичні ідеї з поліпшення стану довкілля в районі очисних споруд чи стану каналізаційних мереж, ви можете також надавати їх і ваші ініціативи будуть розглянуті», – зазначають на підприємстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 березня 2024
16 березня 2024
14 березня 2024
22 лютого 2024
12:51
20 лютого 2024
14 лютого 2024
06 лютого 2024
11:49
01 лютого 2024