Поділитись:

Частина боржників за газ – мешканці "царських сіл" Волині

Вівторок, 19 липня 2016, 17:43
Частина боржників за газ – мешканці

Заборгованість за газ серед населення Волинської області, у порівнянні з минулим роком, зросла майже на 37 %.

За оперативними даними, загальна сума заборгованості волинян за блакитне паливо становить понад 130 мільйонів гривень, – повідомили у прес-центрі ПАТ "Волиньгаз".

Тенденцію до постійного зростання кількості боржників насамперед спровокувало різке збільшення ціни на блакитне паливо. Однак, не завжди неплатоспроможність є вирішальним фактором.

Традиційно, левова частка споживачів, які боргують за газ найбільші суми – це мешканці міста Луцька та наближених до обласного центру "царських сіл" з великими площами домоволодінь. Такі споживачі тривалий час не оплачують за енергоносій, а також усіляко намагаються уникнути візиту працівників газового підприємства для звірки даних лічильників. Лише на Луцьк та Луцький район припадає понад 40 % заборгованості, що є в області.

Відповідно до Кодексу газорозподільних систем, ПАТ "Волиньгаз" за поданням газопостачальної компанії "Волиньгаз Збут" проводить заходи із припинення розподілу газу споживачам, які не дотримуються умов договору та не сплачують за використане паливо. Із початку року товариством було припинено постачання блакитного палива для 730 споживачів.

Окрім того, понад 400 власників домоволодінь, за якими сума боргу перевищила 5 тис грн. та понад 7 тисяч споживачів, які боргують більше тисячі гривень, отримали від компанії-постачальника попередження про припинення газопостачання у разі несплати заборгованості. Загальна сума боргу попереджених про відключення осіб сягає майже 40 мільйонів гривень.

"В умовах досить складної економічної ситуації припинення газопостачання – це останній та вимушений крок, до якого товариство вдається після отриманого подання від газопостачального підприємства та після ігнорувань численних попереджень про відключення. Аби уникнути таких неприємностей ми щоразу рекомендуємо споживачам, які не мають змоги оплатити за газ, звернутися за допомогою до управлінь соцзахисту та оформити субсидії, а також укласти договір на реструктуризацію. Проте, практика показує, що споживачі, які боргують найбільші суми – мешканці чималих котеджів за містом, які в одну мить сплачуть суму боргу, але лише після того як лишаються за крок до припинення газопостачання", - розповідає директор комерційний ПАТ "Волиньгаз" Андрій Карпомиз.

На жаль, деякі боржники відмовляються від конструктивного діалогу. Їх звернення до компанії відбувається вже після того, як газопостачання припинене. Варто зауважити, що процес відновлення газопостачання здійснюється лише після 100 % оплати боргів за газ та компенсації витрат працівників газової компанії на роботи з припинення та подальшого відновлення газопостачання.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
12 лютого 2024
13:15
08 лютого 2024
25 січня 2024
12 січня 2024
25 грудня 2023
24 грудня 2023
21 грудня 2023
19:19
20 грудня 2023