Поділитись:

Карантин сприяв: доходи бюджету в травні впали на майже 31 млрд грн

Середа, 03 червня 2020, 16:11
Карантин сприяв: доходи бюджету в травні впали на майже 31 млрд грн

Згідно з оперативною інформацією Держказначейства доходи в травні впали на майже на третину у порівнянні з травнем 19-го року. В абсолютних цифрах падіння склало 30.8 млрд грн. Всього до бюджету у травні надійшло 73.4 мільярда гривень.

Про це пишуть аналітики ресурсу «Ціна держави».

Тенденції, закладені в попередніх місяцях, посилюються. Скоротились доходи як на митниці, так і в податковій. У порівнянні з травнем 2019 митниця недобрала 8.9 млрд грн, відповідно падіння склало 32.8%. Податкові надходження скоротились на 4 млрд грн, або 8.5%. При цьому в травні відшкодування ПДВ склало 12 млрд грн. Це на 950 млн, або 7.3% менше, ніж у травні минулого року.

Слід зауважити, що значне падіння було зафіксоване по доходам інших відомств та міністерств. Справа у високій базі порівняння. Минулого року Національний банк України у травні перерахував до бюджету частину свого прибутку у розмірі 17.3 млрд грн. Цього року НБУ перерахував всю суму одним місячним траншем – у квітні. Відтак в травні ніяких надходжень від НБУ не було.

Нагадаємо, що в минулому місяці окрім доходної частини скорочувались і видатки. Поки немає детальної статистики про видатках за травень, є елементи зведеної статистики з початку року. Так, в січні-квітні видатки за загальним фондом державного бюджету кумулятивно були виповнені на 87.5%, а от в квітні-травні – на 83,4% від розпису звітного періоду. Втім, Мінфін запевнив, що усі соціальні видатки, видатки на оборону, на обслуговування боргу та дотації місцевим бюджетам в травні повністю профінансували.

Очевидно, що зазначені тенденції продовжаться і в червні. Незважаючи на послаблення карантину, яке розпочалось в травні, вплив карантину на економіку має відтермінований характер. Тому податкові та митні доходи, швидше за все, продовжать падіння.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів