На Волині будівельні організації не сплатили до бюджету майже 1,7 млн гривень

Вівторок, 19 липня 2016, 13:47

Співробітники податкової міліції Волині викрили факти несплати до місцевих бюджетів майже на 1,7 мільйона гривень пайової участі двома товариствами, що здійснювали будівництво на території області.

Про це повідомила прес-служба ГУ ДФС у Волинській області.

В одному випадку йдеться про ухилення від сплати до міського бюджету Луцька 447 тисячі гривень. Це зловживання допущено уповноваженими службовими особами ТОВ, яке будувало житловий будинок площею понад 5000 квадратних метрів в одному з мікрорайонів обласного центру Волині та ще у 2014 році здало його в експлуатацію. Договір про пайову участь не укладали, оскільки службові особи замовника та інвестора цього проекту не звертались із заявою щодо проведення розрахунку розміру пайової участі, – пояснили правоохоронцям у Луцькій міській раді.

Як наслідок, бюджет міста недоотримав 447 тисяч гривень пайової участі на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури.

В іншому випадку товариство, що здійснювало будівництво одного з торгівельних центрів на території Луцького району теж своєчасно не звернулося з заявою до сільської ради про пайову участь. Тим не менше, у 2010 році об'єкт площею 5000 квадратних метрів здано в експлуатацію. Відповідно до формули розрахунку пайової участі посадовці цього ТОВ ухилилися від сплати 1 мільйона 233 тисяч гривень.

Службові особи обох товариств отримали неправомірну вигоду, а місцевим скарбницям нанесли тяжких наслідків, – констатують у податковій поліції Волині.

Отож, за обома викритими фактами слідчі фінансових розслідувань внесли відомості до ЄРДР про вчинення кримінального правопорушення, що кваліфікується за ч.2 статті 364-1 КК України як зловживання службовими особами задля одержання неправомірної вигоди.

Відповідальність за таке правопорушення передбачає покарання у вигляді штрафу від 400 до 900 НМДГ або арештом на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох.