Поділитись:

Антимонопольний комітет виступає проти мінімальних цін на цигарки

Вівторок, 19 липня 2016, 08:19
Антимонопольний комітет виступає проти мінімальних цін на цигарки

Антимонопольний комітет проти мінімальних цін на сигарети: замість цього треба встановити заборону на продаж тютюнових виробів нижче їх собівартості.

Про це повідомив глава Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв, – інформує "Новое время".

Як вказує глава АМКУ, встановлення мінімальних цін на продукцію є одним з видом держрегулювання цін, що обмежує конкуренцію.

Крім того, це може негативно вплинути на конкуренцію між виробниками сигарет і привести до необгрунтованої вигоду ТОВ ТЕДІС-Україна (раніше – Метрополіс-Україна), яке займає монопольне становище на ринку дистрибуції сигарет.

"Для запобігання продажу сигарет нижче собівартості і податкового зобов'язання пропонуємо внести зміни в законодавство, згідно з якими передбачити заборону продажу цигарок за ціною нижче витрат / собівартості і податкових витрат виробника і встановити відповідальність за порушення такої заборони", – повідомив Терентьєв.

За словами глави АМКУ, ця норма не порушує і європейське законодавство. Зокрема, вона може враховувати рішення Європейського суду у справі С-221/08 Єврокомісії проти ряду європейських країн, згідно з якими якщо держава бажає виключити можливість для виробників або імпортерів за свій рахунок дотувати підвищення податків на тютюнові вироби, у таких держав залишається можливість заборонити продаж сигарет за ціною, яка нижче собівартості і суми всіх обов'язкових податків.

АМКУ також пропонує виключити з Податкового кодексу норму, що дозволяє Кабінету Міністрів встановлювати мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на тютюнові вироби.

Надрукувати
мітки:
коментарів