Поділитись:

Пробудіть у собі дитину: гра допомагає у боротьбі зі стресом! *

Вівторок, 26 травня 2020, 19:25
Пробудіть у собі дитину: гра допомагає у боротьбі зі стресом! *

Протягом останніх декількох років проведено чимало досліджень, які довели, що гра для дітей — це значно більше, ніж просто розвага, адже розвиває їх соціальні навички, уяву та мовлення. Але гра важлива не лише для дітей! Насичене життя, перевтома, а наразі страх захворіти на новий вірус, карантин та брак коштів піддали стресу багатьох батьків. Та на щастя у боротьбі з цією «недугою» може, як не дивно, допомогти гра.
"Будинок іграшок", що знаходиться на 1 поверсі Розважального центру "Промінь", допоміг розібратися в основних формах гри з малечею та порадив якісні іграшки для дозвілля.

Наукові дослідження довели, що гра з дітьми дуже корисна для дорослих людей, адже знижує рівень стресу, покращує самопочуття, підвищує рівень окситоцину й розумової витривалості та навіть зміцнює імунну систему!

Веселий сміх під час гри приносить таку ж користь, як фізичні вправи у тренажерному залі, адже знижує артеріальний тиск і знімає стрес. Як саме — секрет простий і полягає у зворотному процесі! Так, коли доросла людина грає із дитиною, у її мозку збільшується рівень хімічних речовин — ендорфінів та окситоцину — які відповідають за гарне самопочуття та підвищення настрою. Це, зі свого боку, знижує рівень гормону стресу — кортизолу, який накопичується, коли ми ведемо напружене, стресове життя.

Основні правила гри для батьків

Розглянемо головні принципи, яких радить дотримуватися під час гри з дитиною доктор Жаклін Хардінг, міжнародний експерт з розвитку дитини й нейрофізіології.

1. Шукайте можливості. Перші три роки життя дитини є дуже важливими для створення зв’язку між нею та її батьками. Гра — найкращий спосіб зрозуміти особистість Вашого малюка та сприяти його розвитку. Знаходьте час для гри, адже це настільки ж важливо, як щоденне вживання овочів та фруктів. Для цього Вам не знадобиться спеціальна підготовка чи багато часу — варто лише знайти можливість!

2. Сидіть на одному рівні з дитиною. Знаходячись на одному рівні з дитиною, Ви надсилаєте їй повідомлення про готовність до гри. Намагайтесь відповідати ігровому стилю малюка, адже це слугуватиме для нього сигналом, що Ви готові «відправитися» у світ гри разом з ним! Спробуйте подивитися на ігровий світ такими ж відкритими очима, як це робить Ваша дитина, і згадайте свої емоції, які Ви відчували малюком. Магія починається з почуттів!

Пробудіть у собі дитину: гра допомагає у боротьбі зі стресом! *

 3. Підтримуйте зоровий контакт. Візьміть іграшку, якою хочете побавитися разом із дитиною, і намагайтеся постійно дивитися їй в очі та посміхатися під час гри. Взаємний погляд відправить малюку важливе для нього повідомлення: «Ми разом. Наші почуття взаємні». Ідеально з цим завданням допоможуть впоратися інтерактивні іграшки від Fisher-Price  , такі як Розумне цуценя   та його сестричка  , музична книжечка   , планшет   або робот БіБо , які завдяки інтерактиву ладні захопити увагу як молодшого, так і старшого покоління.

4. Навчіться розслаблятися. Коли людина дорослішає, вона намагається запевнити себе в тому, що все її життя в першу чергу складається з роботи, обов’язків та виконання завдань. Проте, якщо не брати регулярні «перерви», стрес поступово накопичується й починає здійснювати руйнівний вплив на тіло, розум, настрій, терпіння та навіть батьківство. Пам'ятайте, що гра для дорослих має настільки ж важливе значення, як і для дітей, адже є простим та якісним антидотом проти стресу. Радимо звернути увагу на унікальну м’яку іграшку «Казкові сни видреняти» від Fisher-Price , яка може втішити будь-кого, адже її м’який животик ритмічно рухається вгору-вниз, імітуючи дихання, а приємна музика, різноманітні звуки, білий шум та мʼяке світло допоможуть заспокоїтися.

Пробудіть у собі дитину: гра допомагає у боротьбі зі стресом! *

5. Поверніться у дитинство. Запропонуйте дитині пограти іграшкою чи у гру, які нагадують Вам про дитинство та те, що Ви так любили. Якщо Вашому малюку вони також припадуть до душі — приємні емоції та ентузіазм неодмінно захоплять вас на довгий час. У цьому Вам неодмінно допоможуть класичні іграшки Fisher-Price, з якими протягом 90 років існування бренду виросло декілька поколінь. Іграшка-каталка «Веселий телефон»  та «Попкорн» , пірамідка-неваляйка , каченя у кулі  неодмінно допоможуть Вам повернутися у дитинство.

6. Будьте вигадливими. Використовуйте фантазію та вигадуйте різні ігри. Оточіть себе усім, що надихає, та що здатне дозволити Вашому розуму замріятись. Намагайтесь щоденно розвивати креативність як вдома, так і на роботі, згадуючи при цьому все те, що Ви залишили у власному світі дитинства.

Пробудіть у собі дитину: гра допомагає у боротьбі зі стресом! *

7. Будьте креативними. Пам’ятайте, Ви ніколи не будете надто дорослими для своєї дитини. Будьте спонтанними й забудьте про все, що вас стримує. Не намагайтесь «навчити» малюка чомусь. Кінцевий результат не має значення. Найважливіше — це проведений час разом та веселощі.

8. Встановіть «ігровий трикутник». Формування «ігрового трикутника» між дорослою людиною, дитиною та іграшкою чи спільною грою неодмінно заспокоїть малюка, адже у цей час Ви ділитесь спільними емоціями та враженнями. Дитині сподобається спостерігати за Вашими реакціями та ідеями, які неодмінно спровокують її на власні. У встановленні «ігрового трикутника» допоможуть розвивальні забавки, каталки, а також іграшки серії «Посміхайся та навчайся» від Fisher-Price, озвучені українською та російською мовами.

Пробудіть у собі дитину: гра допомагає у боротьбі зі стресом! *

9. Подаруйте повноцінну увагу. Незалежно від часу, який Ви відведете на гру — 5 хвилин чи годину — неодмінно відкладіть телефон. Якщо Ви повністю зосередитесь на грі, Ваша дитина відчуватиме себе особливою, коханою та допоможе краще зрозуміти важливість проведеного часу разом.І головне — не забувайте, що правильного способу гри не існує. Робіть все інтуїтивно та так, як Вам подобається!

Гра надзвичайно важлива та корисна для всіх — як дорослих, так і малих. Під час неї дітлахи пізнають навколишній світ, розкривають творчий потенціал та стимулюють уяву та моторику, вчаться основам читання.

Переваги гри також доведені і для старших поколінь, що свідчить про важливість залучення бабусь та дідусів до ігрового процесу. Позитивні емоційні взаємодії з найменшими не лише знижують соціальну ізоляцію людей похилого віку, а й сприяють їх здоров’ю та добробуту.

Дорослі під час гри потрапляють у дитинство, де позбавляються стресу, адже тут все так легко і безтурботно. Казковий світ фантазій та захоплення від гри сприятимуть збігу емоційних станів дорослої людини та дитини, що подарує обом відчуття безумовного щастя і любові!

 

Надрукувати
мітки:
коментарів