Поділитись:

"Якщо дерева стоять на заваді реконструкції вулиці, їх потрібно зносити", – головний еколог Луцька

Понеділок, 18 липня 2016, 11:25

Хоча зменшення чисельності зелених насаджень є негативним явищем, однак залишати старі та садити нові дерева вигладатиме естетично непривабливо.

Таку думку висловив начальник відділу екології Луцької міської ради Анатолій Гламазда в інтерв'ю Волинь24.

Нагадаємо, що 29 червня на вулиці Лесі Українки розпочалися підготовчі роботи до капітального ремонту. Тоді ж розгорівся неабиякий скандал через те, що в рамках реконструкції центральної вулиці почали зрізувати дерева. Люди почали збирати підписи "проти" зрізання дерев, тож згодом їх почули та ситуацію вирішили.

– Вирізування дерев на вулиці Лесі Українки, проспекті Грушевського, в інших місцях суттєво погіршить ситуацію?

– Якщо говорити про норми, то вирізування рядових посадок на показник не вплине. Звичайно, зменшення кількості дерев – це негативне явище, але особисто я думаю, що реконструкція вулиці – це добра справа і робити її треба. Якщо дерева стоять на заваді реконструкції вулиці, їх однозначно потрібно зносити.

Якщо ви міняєте плитку чи паркет у себе вдома і місцями він затерся, а місцями ще нормальний, ви будете його частково залишати? Ні! Якщо зноситься, то зноситься все.

Тим більше, проект реконструкції Лесі Українки передбачає посадку такої ж, а то й більшої кількості дерев, що там була. До того ж ті дерева вже неестетичні, їх корені підривають бруківку.

Якщо одні дерева залишити, а інші зрубати і на їх місці посадити нові, це не буде гарно виглядати.

Інша справа, що дерева почали рубати зненацька. Навіть я сам не знав. Спочатку треба було почепити банери з проектом реконструкції, пройти загальне обговорення, щоб люди знали, що і як робитиметься, а тоді вже починати вирізувати. Тут неправильний підхід.

– Якщо відкинути емоції, пов'язані з вирізуванням дерев, то дуже багато людей говорять про те, що липи можуть вбирати велику кількість шкідливих речовин. А зможуть це зробити менші дерева, чи не погіршить стану повітря заміна зелених насаджень на вулиці Лесі Українки?

– Липа для Луцька, якщо не найкраще, то одне з найкращих дерев, тому що вона пило- та газовинослива, витримує міське середовище. Зрозуміло, що чим більше дерево, тим більше воно газу вбирає.

Але не можна сказати, що зріжемо дерева на Лесі Українки і там повітря стане гірше. Основний кисень дають тропічні ліси, океани, лісові масиви.

Також в нас дерева лише 6 місяців з листям, то що зимою в нас гірше повітря? Сезонність не впливає на якість повітря, тому вирубка 20 дерев теж ніяк не вплине на нього. Єдине, що недобре, то це відсутність тіні в спеку. Але це необхідність – зимою реконструкції вулиці не зробиш.

Надрукувати
мітки:
коментарів