Поділитись:

Аграрний магнат розповів, скільки заплатить, купуючи українську землю

Субота, 23 травня 2020, 14:21

Власник агрохолдингу Миронівський хлібопродукт (МХП) Юрій Косюк готовий купити ділянки сільгоспземель, які зараз орендує, тільки якщо ціна не буде вищою від $1,5−2 тисяч за гектар.

Про це він сказав в інтерв'ю журналу Новое Время.

«Все залежить від ціни. Якщо вона буде висока, я з задоволенням буду далі землю орендувати. Якщо ціна буде розумна — можна купувати. Але, знову ж таки, умови сучасного світу такі: мало грошей і багато напрямків для інвестицій. Особливо якщо ти активний в бізнесі, вмієш його будувати і не боїшся ризикувати. У мене є апетит і до бізнесу, і до ризику. Велике питання: куди цікавіше вкласти гроші? І „земля“ — не очевидна відповідь. Сьогодні необов’язково володіти, як в ХХ столітті, цілком можливо орендувати. Є категорія спекулянтів, для яких ця історія набагато цікавіша, ніж для нас або великих пенсійних фондів, хоча в їх інтересі я більше сумніваюся», — зазначив Косюк. 

На питання, за якою ціною він буде готовий викупити орендовані ділянки, власник МХП відповів: «Думаю, що $1,5−2 тис./га, дорожче точно ні». 

На думку Косюка, земельна реформа нічого не змінить на аграрному ринку. Він вважає її «фарсом». Прийнявши закон про відкриття ринку землі, Україна тільки зробила «перші кроки в напрямку рішення».

«Далі, очевидно, йти до мети буде легше. Чи побачимо ми бонуси від цієї реформи зараз? Ні. Чи побачимо бонуси в довгостроковій або середньостроковій перспективі? Так, можливо. Але, повторюся, це історія не про зростаючу за рахунок реформи економку, це все ще історія про наміри», — сказав власник МХП.

Відповідаючи на питання про те, чи цікава українська земля іноземним покупцям, Косюк висловив думку, що «ми занадто перебільшили свою цінність».

«Це як покладатися на красу, вважаючи її головною перевагою. При цьому думаючи, що працьовитість і освіта — речі другорядні. Ні, цього недостатньо для успіху в більшості випадків. Ми в Україні думаємо, що всі хочуть нашу землю за будь-які гроші, тому що вона унікальна. Це омана і брехня», — заявив він.

Згідно закону про ринок землі, з 1 липня 2021 року право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею до 100 гектарів зможуть купувати виключно громадяни України. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тис. гектарів землі. Продаж державних і комунальних земель заборонено. Питання про те, чи надавати іноземцям право купувати землю, буде вирішуватися на референдумі.

Прийняття проєкту закону про відкриття ринку сільгоспземель було одним з двох головних умов отримання Україною нової програми МВФ. Спочатку планувалося дозволити продаж сільгоспземель з 1 жовтня цього року.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Неоднозначний закон: відомий бізнесмен про ринок землі (відео)

Надрукувати
мітки:
коментарів