Поділитись:

Польща планує відкрити кордони з 15 червня

Вівторок, 19 травня 2020, 09:00

У питанні відкриття своїх зовнішніх та внутрішніх кордонів Польща орієнтується, перш за все, на епідемічний стан в країні та Європі, а також на рішення урядів інших держав-членів Євросоюзу. За попереднім планом, якщо ситуація із захворюваністю на Covid-19 розвиватиметься такими ж темпами, як зараз, або ще меншими, то кордони відкриються вже після 15 червня. 

Про це в ефірі польського телеканалу Polsat News повідомила віце-прем'єр-міністр Польщі Ядвіга Емілевич, – інформує портал vsetutpl.com. 

Зі слів урядовиці, вже кілька європейських країн попередньо оголосили цю дату початком відкриття своїх кордонів для громадян іноземних держав. 

Коли Польща повноцінно відкриє свої кордони для українців

Відкриття польських кордонів не відбудеться раніше середини червня, наголосила віце-прем'єр-міністр Польщі Ядвіга Емілевич. Так, урядовці щотижня аналізуватимуть динаміку захворюваності на Covid-19, приріст або зниження кількості випадків зараження та госпіталізації хворих, а на основі цих даних вже прийматимуть рішення щодо можливого послаблення карантину та обмежень на перетин кордону. 

"Ми також припускаємо, що якщо ситуація розвиватиметься не швидшими темпами, ніж зараз, відкрити кордони можна буде після 15 червня", – сказала Емілевич. 

Урядовиця також пояснила, що переговори щодо відкриття кордонів ведуться не лише всередині Ради міністрів Польщі, але й між представниками урядів інших країн Європи. На думку Ядвіги Емілевич, Польща повинна піти назустріч державам-сусідам і відкрити свої кордони для їхніх громадян, якщо ці країни триматимуть епідемічну ситуацію під контролем, а також встановлять відповідні стандарти безпеки та гігієни. Також міністерка вважає, що громадяни цих країн повинні обов’язково проходити тестування для виявлення коронавірусу.

Однак остаточне рішення про можливе відкриття польських кордонів прийме прем’єр-міністр країни. Його висновки базуватимуться на рекомендаціях МОЗ та МВС Польщі. 

Ситуація з перетином кордону до Польщі станом на зараз

Станом на 18 травня, польсько-український кордон можна перетнути двома способами:

  • власним автомобілем через три дійсні КПП: Ягодин-Дорогуськ, Краковець-Корчова, Рава-Руська-Гребенне;
  • пішки через пішохідний пункт пропуску Шегині-Медика.

До Польщі мають право в’їжджати лише деякі групи іноземців: ті, хто є подружжям або дітьми громадян Польщі; власники карти поляка; дипломати та члени їхніх родин; іноземці, які мають право на постійне або тимчасове проживання на території Польщі та іноземці, які мають право працювати на території Польщі.

Після прибуття до Польщі громадяни України, Росії та Білорусі зобов’язані самоізолюватись на період двох тижнів. Нагадаємо для громадян країн-членів ЄС, що межують з Польщею, цей обов’язок нещодавно скасували. 

Якщо ж ви є громадянином України і хочете повернутись з Польщі, то навіть після прибуття додому будете також зобов’язані пройти обов’язковий 14-денний карантин. Для того, щоб відповідні органи влади могли проконтролювати вас, під час проходження прикордонного контролю вас попросять або заповнити паперові анкети і вказати там місце, де ви плануєте самоізолюватись, або ж встановити мобільний додаток “Дій вдома”, розроблений Міністерством цифрової трансформації України. Він працює за схожою схемою, як і польський додаток “Kwarantanna domowa” (Домашній карантин). 

Так, як йдеться у повідомленні на Урядовому порталі, застосунок “Дій вдома” призначений для контакту з особою та контролю за дотриманням обов'язкової самоізоляції на час карантину. В основі функціоналу цього мобільного додатка – досвід інших країн світу. Застосунок надає переваги на час самоізоляції, але його встановлення є добровільним, запевняють в уряді України. 

“Якщо особа обирає самоізоляцію з «Дій вдома», вона має підтвердити це рішення під час проходження паспортного контролю - спочатку сказавши свій український номер телефону та адресу місця самоізоляції, після чого показавши відповідний екран застосунка працівнику Державної прикордонної служби. Для вашої зручності рекомендуємо завантажити та авторизуватись у застосунку до прибуття на кордон. Важливо: «Дій вдома» можливо встановити лише на українські номери телефону (+380)”, – сказано у повідомленні на Урядовому порталі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів