Поділитись:

Скандал у Києві: в готелі тримають 46 дітей від сурогатних матерів (відео)

Четвер, 14 травня 2020, 16:10
Скандал у Києві: в готелі тримають 46 дітей від сурогатних матерів (відео)

В Україні знову порушили проблему законодавчого врегулювання сурогатного материнства. Експерти та правоохоронці кажуть про те, що в українському законодавстві є певні прогалини у цьому питанні.

Жінки, які стають сурогатними матерями, погано захищені законом, а дітьми, народженими у такий спосіб, також належно не опікуються, – інформує ТСН.

Днями розгорівся скандал через те, що київська клініка сурогатного материнства опублікувала відео, де показала, що 46 дітей народжених сурогатними матерями перебувають у готелі, де чекають на своїх батьків.

Відео різко критикували у мережі, а правозахисники і правоохоронці побачили у цьому ознаки торгівлі людьми та прийшли на перевірку.

Перевірка правозахисників

Як виявилося, 16 дітей перебувають у київському готелі "Венеція", який належить власнику клініки, з батьками-іноземцями. За іншими малюками (46 немовлят) доглядають нянечки. 

Як розповів власник клініки сурогатного материнства Альберт Точиловський, десятки іноземців не пускають в Україну через пандемію коронавірусу.

"Цей ролик був посланням для цих батьків. У нас діти перебувають з 27 країн. Це США, Велика Британія, Греція. Це ті країни, де сурогатне материнство дозволено", – пояснив він, чому чужі діти перебувають у його готелі.

Журналістів до малюків не пускають, кажуть, що переймаються за здоров'я дітей. У проблемі звинувачують міністерство закордонних справ, яке начебто не дає дозвіл на вивезення малюків за кордон. 

"Батьки, які зараз перебувають за кордоном, через пандемію коронавірусу у світі не можуть потрапити в нашу державу", – розповів адвокат клініки сурогатного материнства В’ячеслав Самсоненко.

Ювенальна поліція розпочала перевірку умов, в яких живуть діти. Ініціатором виступив Офіс уповноваженого з прав людини, там вбачають ознаки торгівлі людьми. 

Представниця уповноваженої з прав людини вже перевіряє документи клініки та умови, в яких живуть немовлята. За результатами перевірки, поліція вирішить, чи відкривати кримінальне провадження.

"Активно почала розміщуватися інформація з приводу наявності великої кількості дітей в цьому готелі, які перебувають без батьків. Якщо ці діти перебувають тут на підставі довіреностей тих батьків, які є сторонами цивільних договорів на народження дитини методом штучного запліднення із застосуванням сурогатного материнства - немає ніяких питань", – зазначила правозахисниця уповноваженої з прав людини Аксана Філіпішина. 

Що каже про сурогатне материнство жінка, яка народжувала за гроші

ТСН.ua поспілкувалася з жінкою, яка двічі ставала сурогатною матір’ю за гроші. За її словами, жінки не захищені ні законом, ні договорами, які укладають з агенціями або клініками.

Наприклад, не прописано розмір компенсації, якщо жінка під час пологів отримає якісь ушкодження, їй видалять матку, або вона загине. 

Коли українка народила для пари з Польщі двійню, вона отримала за це гроші, які вони з чоловіком витратили на відкриття свого бізнесу.

"На другий день приїхали батьки, вони особисто вручили мені гонорар. Всього вийшло 19 тисяч доларів. 15 тисяч - як і вказано у договорі, плюс 3 тис. доларів за другу дитину і тисяча за те, що був кесарів розтин. Вони були дуже раді, плакали, їхнє щастя було невимовним. Я підписала відмову від дитини, юридично спочатку вона зазначається за сурогатною матір'ю", – розповідає вона. 

Після цього вона вирішила спробувати ще раз.

"Цього разу пара була з Китаю. Ставлення хороше, клініка хороша, але проблема була в тому, що не хочуть оплачувати ці ризики. Це потрібно все випрошувати і домовлятися. Вони прописали ризик втрати матки, близько 2,5 тис. доларів компенсації і по суті все. У підсумку я підписую договір, мені роблять перенесення, там двійня, і на 12-му тижні з'ясовується, що вагітність завмерла. Мені скасовують препарати і через тиждень мене оглядають і відправляють на чистку. І тут заковика, в договорі прописано, що в разі вагітності, що завмерла, я отримую 0,01% компенсації від загальної суми. Вийшло 60 доларів – і все. Я їздила, готувалася, три місяці приймала гормональні препарати. За 60 доларів", – розповіла жінка.

Раніше в Україні вже знаходили "продавців немовлят" 

Це вже не перший скандал з сурогатним материнством за останні місяці. У кінці квітня поліція Києва розкрила масштабну схему переправлення новонароджених дітей за кордон за грошову винагороду. 

Як повідомили в офісі генпрокурора, порушено кримінальну справу за статтею про торгівлю людьми. За її порушення загрожують від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Слідство дізналося, що схему продажу немовлят організували керівники однієї зі столичних приватних медичних клінік та особи, які знаходили в Україні жінок для оформлення "фіктивних шлюбів з іноземцями та участі в програмах сурогатного материнства".

Як відомо, за кожну дитину учасники угоди отримували 50 тисяч доларів. 

Зі слів заступника глави МВС Антона Геращенка, новонароджених продавали в Китай. Скільки саме дітей було передано в КНР, не повідомили. На причетність до покупки дітей перевіряються мінімум 140 громадян КНР.

Що вимагає поліція та уповноважена з прав людини

В кінці квітня заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що Верховна Рада України має врегулювати питання сурогатного материнства, щоб унеможливити продаж дітей за кордон. 

Із його слів, в Україні повноцінно не врегульовано питання сурогатного материнства. 

"Воно прямо не заборонено законом, і тому все відбувається за цивільно-правовим договором, виконання якого контролюється самими його сторонами. Навіть нотаріальне посвідчення такого договору не вимагається. Однак продаж немовляти – це повний склад злочину, передбачений статтею 149 Кримінального кодексу України "Торгівля людьми". Україна не повинна бути напівлегальним майданчиком для торгівлі дітьми", – пояснив Геращенко.

На думку заступника Авакова, Рада повинна врегулювати питання щодо того, чи дозволено або заборонено в Україні сурогатне материнство і, якщо дозволено, то як воно повинно бути врегульовано законом.

"Якщо так, значить необхідно прийняти закон про сурогатне материнство, в якому потрібно передбачити необхідні заходи для захисту прав і інтересів всіх сторін, і головне – новонародженої дитини. Потрібно визначити - дозволяємо ми сурогатне материнство тільки для громадян України? Або дозволяємо українським жінкам продавати виношених ними в своїй утробі дітей за кордон? Якщо немає, тоді потрібно заборонити в принципі сурогатне материнство, передбачивши пряму відповідальність за таке діяння", – підкреслив заступник міністра. 

На скандал з немовлятами у готелі відреагувала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Із ї слів, відеоролик клініки сурогатного материнства – підтвердження, що ситуація з надання таких послуг клінікою є масовим та системним, а технології сурогатного материнства рекламуються та представляються як "товар високої якості".

"Це свідчить про те, що державою не вживається всіх належних заходів щодо захисту прав дітей та гідне ставлення до них, а Україна стає країною-донором народження для іноземців дітей, долю яких вона не може проконтролювати", – уточнила уповноважена. 

Вона наголосила на тому, що сурогатне материнство в Україні – це проблема, яка потребує комплексного та негайного реагування. Надання таких послуг іноземним громадянам може призвести передусім до порушення прав дітей та до ситуації, у якій Україна не здатна захистити своїх громадян.

Денісова зазначила, що наразі необхідно внести зміни до законодавства України та закріпити вимоги щодо можливості застосування репродуктивних технологій методом сурогатного материнства виключно для громадян України. 

"Діти в Україні не повинні бути об’єктами торгівлі людьми", – додала вона. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів