Поділитись:

Луцькі прикордонники закликають дотримуватися порядку на державному кордоні

Вівторок, 12 травня 2020, 20:31

Луцькі прикордонники закликають дотримуватися порядку на державному кордоні.

Відповідно до завдань, покладених на Державну прикордонну службу України, силами відомства проводиться активна робота з інженерного облаштування державного кордону, зокрема з установлення інженерних загороджень, які ускладнюють дії правопорушників та створюють більш сприятливі умови для упередження їх дій, – інформує преслужба Луцького прикордонного загону.

Однак, удосконалення інженерного облаштування державного кордону викликає значний супротив правопорушників – організаторів протиправної діяльності через державний кордон, які підбурюють місцеве населення щодо необхідності демонтажу інженерних загороджень, а також здійснюють спроби їх пошкодження або знищення.

"Учора на ділянці відповідальності відділу прикордонної служби «Рівне» Луцького прикордонного загону мала місце чергова спроба місцевих мешканців двох прикордонних сіл Гуща та Рівне у кількості 25 чоловік потрапити за лінію інженерних прикордонних споруд під виглядом здійснення риболовлі", – повідомили прикордонники.

Незважаючи на роз’яснення правоохоронців щодо дотримання вимог чинного законодавства України з прикордонних питань, та офіційну відповідь, яка надійшла від Міністерства внутрішніх справ України щодо порядку пропуску за лінію інженерних прикордонних споруд, місцеві мешканці на тракторі та мотоциклах, збивши замок на шлагбаумі у місці пропуску, прослідували в напрямку державного кордону.

Силами прикордонних нарядів транспортні засоби правопорушників зупинили, а на місце події викликали наряд поліції для фіксації події та пошкодження державного майна.

Як стало відомо з оперативних джерел, зазначені особи причетні до протиправної діяльності на державному кордоні, пов’язаної з незаконним переміщенням цигарок.

Зауважимо, що часто мешканці прикордоння, які причетні до контрабанди цигарок з України в Польщу, під виглядом рибалок чи проведення сільськогосподарських робіт відстежують рух прикордонних нарядів, щоб в подальшому безперешкодно здійснити протиправну діяльність.

"Так, лише з початку 2020 року на цій ділянці спільно з польськими прикордонниками припинили 16 спроб незаконного переміщення через державний кордон понад 119 тисяч пачок сигарет, вилучили 3 човни, за порушення прикордонного режиму та злісну непокору законним вимогам прикордонників до відповідальності притягнули 11 осіб" – зауважили прикордонники.

Упродовж 2019–2020 років на зазначеній ділянці державного кордону в межах Волинської області підрозділами Луцького прикордонного загону зафіксовали 4 випадки спроб пошкодження інженерних загороджень. Останній подібний випадок зафіксовали 7 квітня ц.р., поблизу н.п. Висоцьк Любомльського району Волинської області, де прикордонним нарядом було затримано та передано співробітникам Національної поліції України 3 місцевих мешканців за пошкодження інженерного загородження (надіслано повідомлення для внесення в ЄРДР за ст. 194 ККУ «Умисне знищення або пошкодження майна»).

З урахуванням вищевказаного зазначаємо, що заходи з інженерного облаштування державного кордону проводяться по всій його ділянці в межах Рівненської  та Волинської областей (з початку цього року в інженерному відношенні облаштовано понад 250 км ділянки кордону.)

Ці заходи проводяться виключно для запобігання злочинам та адміністративним правопорушенням, протидію яким законодавством віднесено до компетенції Державної прикордонної служби України, та не направлені на обмеження прав і свобод громадян України, зокрема мешканців прикордонних населених пунктів Волинської області. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 березня 2024
15 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024