Поділитись:

Нові ID-паспорти: що треба знати

П'ятниця, 15 липня 2016, 11:05

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє, що закон про обов'язкове отримання біометричного паспорта з 14 років на крок наблизив Україну до безвізового режиму з ЄС: без ухвалення документа цей процес неможливий в принципі.

Аваков розповів, що ця система дозволить належним чином формувати Єдиний державний демографічний реєстр, в якому вся інформація про видані громадянину документи буде зведена в загальну базу даних для повної ідентифікації особи, оформлення, видачі, обміну, визнання недійсними та знищення документа, що посвідчує особу, реєстрації місця проживання чи місця перебування, – повідомляє ТСН.

Крім того, він підкреслив, що до сьогодні можна було використовувати неузгодженість баз даних з внутрішнім (на паперових носіях) і закордонними (електронним) паспортами кримінальним чином: наприклад, оформлюватити закордонний паспорт за вкраденим внутрішнім тощо. Аваков пояснив, що закон відкриває можливість для всіх громадян України отримувати замість внутрішнього громадянського паспорта старого зразка (книжечки) ID-картки, які з січня видавалися тільки 16-річним українцям.

Тепер ID-картки, що посвідчують особу, будуть отримувати всі громадяни з 14 років. З цього ж віку на чіп паспорта будуть записувати в цифровому вигляді відбитки пальців: при отриманні внутрішнього документа за бажанням, при оформленні закордонного паспорта обов'язково.

Перша ID-картка 14-річним буде оформлятися безкоштовно. На чіп документа буде записуватися цифровий підпис громадянина: закон визначає, що відкриття ЕЦП буде безкоштовним. Аваков уточнив, що надалі чіп можна доповнювати різними сучасними сервісами: можливістю електронного голосування, наприклад, або отримання адмінпослуг в режимі онлайн.

Глава МВС також додав, що тепер місцеві ради отримали право самостійно визначати категорії громадян, які звільняються від оплати адмінпослуг за оформлення паспорта: наприклад, учасники АТО, діти-сироти і т.д. Вони ж тепер мають можливість компенсувати цим громадянам вартість виготовлення документа. Нові паспорти набагато краще захищені від підробки, так і (за рахунок чіпа та Єдиного реєстру) від несанкціонованого використання. Це, наприклад, врятує від кредитів, оформлених за викраденими паспортами.

Тепер оформлювати і видавати внутрішньодержавні і закордонні паспорти будуть і ЦНП (Центри Надання Адміністративних Послуг) і відділення міграційної служби, що суттєво розширить охоплення населення, знизить черги і, відповідно, "усуне корупційну годівницю", – зазначив Аваков.

"Міграційна служба в обох випадках стає бек-офісом – за нею залишається віддалене підтвердження інформації в Єдиному реєстрі", – пояснив міністр.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 березня 2024
07 березня 2024
26 лютого 2024
03 лютого 2024
29 січня 2024
09 січня 2024
25 листопада 2023
23 листопада 2023
22 листопада 2023
05 листопада 2023