Поділитись:

Виконком реформ: хто платитиме зарплату Саакашвілі

П'ятниця, 08 травня 2020, 15:30
Виконком реформ: хто платитиме зарплату Саакашвілі

Президент України Володимир Зеленський призначив колишнього президента Грузії і ексгубернатора Одеської області Міхеіла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ.

Політолог Віктор Бобиренко називає таке призначення українським ноу-хау і таки не розуміє, які обов'язки покладатимуть на Саакашвілі. 

"У нас є Офіс Президента. Його очолює Єрмак. Президент не виконує функції здійснення галузевих політик. Офіс по ідеї лише організовує роботу Президента. У нас є Уряд. Це своєрідний виконком при Верховній Раді. Бо ВР шльопає закони. А Уряд бере під козирьок і йде ці закони виконувати. Для цього Рада затверджує бюджет. А Уряд потім ці гроші освоює. Все просто. Рада ухвалила рішення провести медичну реформу і знайшла під це гроші. Стратегічно окреслює: тепер гроші будуть іти за пацієнтом: що не ясно? Субвенції будуть іти сюди і сюди. Уряд під цей закон ухвалює постанову: кому куди бігти. Якого числа і які лікарні гроші отримують. Усе ясно. Далі міністерство контролює, направляє, дає щиглі і цукерки. Звітує Верховній Раді за виконану роботу. І тут українське управлінське ноу-хау. Зеленський призначає Саакашвілі головою Виконкому реформ. При кому? Я так розумію – при Офісі Президента. Він і фінансуватися буде з Офісу Президента? Мені цікаво, хто має підписувати Саакашвілі платіжки на зарплату? Він розробляє якісь стратегії? Навіщо тоді парламент?" – написав він на своїй сторінці у фейсбуці

Із його слів, у такому випадку парламентарям треба залишити голі оклади. Бо вони, очевидно, не справляються зі своєю роботою – закони не пишуть. А тепер, мовляв, Міхеіла замість них найняли.

"Декларувалося, що Міхо потрібен як локомотив реформ. Він координуватиме процес. А значить не лише писати, а й просувати? Контролювати процес впровадження? Йой. Так це – паралельний Уряд. І що, тепер міністри мають замість їхати до Кабміну мчати до Міхо? І не ясно, яка структура буде у Саакашвілі? Який штатний розпис? Скільки департаментів працюватиме у цьому виконкомі? Тепер у кожного міністра два хазяїни буде? Чи Міхо беруть просто тексти озвучувати. Так це помилка – він захоче свою гру пограти. Коротше – ржач", – зазначив Віктор Бобиренко. 

І зауважив, що щось подібне вже було влітку 1917 року у Петрограді – двовладдя. Був Тимчасовий уряд Олександра Керенського. І були ради, які контролювали більшовики, ліві есери, анархісти. Вони взаємно поїдали одне одного. А закінчилося усе Жовтневим переворотом: Керенський втік, а Ленін почав 70-річний соціальний експеримент.

"Не дай нам, Боже, наступити ще раз на такі граблі", – написав політолог. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів