Поділитись:

Тенденції передвиборчих програм у 23 окрузі: що пропонують громаді

П'ятниця, 15 липня 2016, 08:33

Жоден із кандидатів у народні депутати не зазначає, в якому комітеті планує працювати у разі своєї перемоги на виборах. Лише декілька висуванців пишуть про конкретні законопроекти, над якими вони планують працювати.

В ідеалі програма кандидатів повинні бути основним фактором вибору для громадян, що готові голосувати за свого представника у Верховній Раді. В українських реаліях програми – набір загальних тез. Але вони тим не менше, дають змогу зрозуміти, які теми вважаються найбільш привабливими на політичному ринку, – йдеться в аналітиці від руху ЧЕСНО.

Кандидати в народні депутати по суті шукають роботу. Громада наймає переможця перегонів як народного депутата, щоб він працював у Верховній Раді у конкретному комітеті й напрацьовував разом з колегами та помічниками законопроекти, які дали б змогу полегшити життя громад і допомогти їхньому розвитку. Коли шукають роботу, то зазначають, на якій позиції і де хотіли б працювати. Так от, жоден з кандидатів в народні депутати на Волині (23 округ) не зазначили в якому комітеті вони себе бачать.

У 23 окрузі кандидати орієнтуються на "вічні" теми – соціальна допомога, підвищення якості освітніх та медичних послуг, але не забувають приправити їх питаннями на злобу дня. Зокрема, найпопулярнішим пунктом програми є допомога бійцям АТО – ця теза зустрічається у 11 з 19 кандидатів, випередивши проблеми освіти, медицини та неякісного дорожного покриття. Поширеною є обіцянка завершити люстрацію та очистити правоохоронні органи, що міститься у 7 програмах на окрузі.

Оскільки волинський округ є сільським, то кандидати не можуть дозволити собі обійти увагою проблеми аграріїв. П'ятеро кандидатів хочуть запровадити дотації на підтримку сільгоспвиробників і стільки виступають за подовження мораторію на продаж землі.

Специфічно волинські проблеми відносно рідко потрапляють у програмні документи претендентів на депутатський мандат. Лише проблема незаконного видобутку бурштину, що протягом кількох останніх місяців не сходить зі шпальт місцевих видань і просочилася на загальнонаціональний рівень, знайшла відгук у серцях чотирьох кандидатів. До слова, всі інші екологічні проблеми регіону, зокрема неконтрольована вирубка лісу, згадуються у програмах лише тричі.

Фаворитами на окрузі є переважно представники популярних у регіоні партій та кілька самовисуванців. Про те, чому ми вважаємо претендентами на більш-менш значну кількість голосів саме цих кандидатів, ви можете почитати у нашому огляді кандидатів по 23 округу.

Представниця УКРОПу Ірина Констаткевич пропонує своїм виборцям програму, що складається з 8 основних пунктів. Здебільшого обіцянки стосуються соціальних програм та виплат. Констанкевич обіцяє розбудовувати мережу шкільних та дошкільних закладів, збільшити фінансування медицини, надати пільги "чорнобильцям", бійцям АТО та іншим соціальним категоріям. Фермери, на її думку, повинні отримати дотації, а податкові надходження мають бути перерозподілені на користь регіонів.

Програма Людмили Кирди сформульована у руслі закликів та гасел, що підтримувалися партією "Батьківщина" на останніх парламентських та місцевих виборах. У першому ж абзаці вона обіцяє вдвічі підвищити мінімальну зарплату та не допустити зростання тарифів. У ВР Кирда готується також боротися з офшорами, та закликає заборонити приватизацію стратегічних підприємств. Як і в програмі конкурентки з УКРОПу, в цій програмі знайшлося місце обіцянкам соціальних виплат, збільшенню фінансування освітньої та медичної сфери. Чи не єдиним програмним пунктом, що безпосередньо стосується Волині, є намір законодавчо врегулювати проблему видобутку бурштину.

Юрій Кулачек (БПП) зробив ставку на військовий компонент програми. На його думку, "сьогодення вимагає визнання пріоритетним питання збереження цілісності країни". Відтак, пріоритетами для Кулачека є збільшення фінасової підтримки війську, реформи ЗСУ, прокуратури, СБУ та судової системи. Родзинкою програми слід вважати намір кандидата добитися того, щоб фінансовий тягар відновлення зруйнованої війною інфраструктури Донбасу ліг на Росію.

Кандидат від "Свободи" Олександр Пирожик вирішив не вирізнятися на тлі своїх побратимів, і подав до ЦВК програму із таким самим текстом, що й у висуванців партії Тягнибока на інших округах. Документ має назву "Українська перемога" і вибудовується навколо чотирьох основних програмних засад: очищення влади, забезпечення обороноздатності, подолання олігархії та збереження національної гідності. Поряд з обіцянками, що зустрічаються й у інших кандидатів – допомога бійцям АТО, люстрація, деофшоризація, прогресивне оподаткування, і т.д., тут міститься традиційний свободівський заклик до повернення графи "національність" у паспорт та вимога позбавляти громадянства за антиукраїнську діяльність.

Вимоги програми кандидата- "радикала" Сергія Були є навіть більш розмитими за вимоги інших претендентів на депутатський мандат. Він обіцяє взяти корупцію на вила, провести люстрацію, підтримку селу і добробут людям. Децентралізація, підтримка малого бізнесу, скорочення чиновницького апарату і повернення грошей з офшорів – весь "джентельменський набір" обіцянок звичайного кандидата тут присутній.

Дещо осторонь від програм інших основних кандидатів стоїть текст самовисуванця Федора Веніславського. На відміну від своїх суперників, що здебільшого схильні до соціального популізму, харківський експерт-конституціоналіст надає перевагу популізму ринковому. Поряд із антикорупційним компонентом, що присутніх і в конкурентів, Веніславський закликає створити на Волині вільну економічну зону, скасувати мита на ряд імпортних товарів (в т.ч. автомобілі та медикаменти), зменшити податки та "втручання бюрократів у діяльність підприємців". Безпосередньо на Волині кандидат обіцяє розвивати місцеву транспортну інфраструктуру та захищати підприємців від рейдерства та свавілля з боку влади.

Програма Ігоря Рицка (самовисування) загалом містить більшість тез, що зустрічаються у програмах всіх інших кандидатів – відродження сільського гоподарства, соціальна допомога, сприяння розвитку армії, залучення інвестицій в підприємства та інфраструктурні об'єкти. Особливу увагу айдарівець приділяє вихованню молоді, зокрема "боротьбі з наркоманією та іншими соціальними хворобами, недопущення пропаганди насильства й аморалізму".

Надрукувати
мітки:
коментарів