Поділитись:

Ефект від зниження єдиного соцвнеску – "нульовий", – екс-міністр фінансів України

Четвер, 14 липня 2016, 13:08
Ефект від зниження єдиного соцвнеску – «нульовий», – екс-міністр фінансів України

Ефект від зниження єдиного соцвнеску – «нульовий», – екс-міністр фінансів України

Якщо до уваги взяти лише динаміку зарплати, зумовлену підвищенням її мінімального розміру, стає очевидним: ніякої легалізації доходів не відбувається. Ефект зниження єдиного соціального внеску – нульовий.

Про це повідомив колишній міністр фінансів, народний депутат України Віктор Пинзеник на своїй сторінці у Facebook.

"ЄСВ у 2016 році було знижено на 39 % (із 36 % до 22 %). А надходження коштів до Пенсійного фонду за лютий-червень зменшилися на 36 %. Дехто побачив у цьому ефект легалізації, адже ж не впали надходження на 39 %, а тільки на 36 %! Підстав для таких висновків, на жаль, немає. Бо треба врахувати дію певних інших чинників", – написав він.

Зі слів Пинзеника, на розмір номінальної зарплати мають значний вплив два чинники: прийняття адміністративних рішень щодо підвищення мінімальних зарплат та інфляція.

"У вересні 2015 року була на 13,1 % підвищена мінімальна зарплата (із 1218 до 1378 грн). І ця підвищена зарплата виплачувалася з початку 2016 року. У травні 2016 року вона була підвищена ще на 5,2 % (із 1378 до 1450 грн). А це впливає на пенсійні доходи. У 2012 році не було ніякого зниження ставок ЄСВ, а зарплата зросла (із червня до червня) на 15 %, у 2013 році - на 9 %", – зазначив екс-міністр фінансів.

Пинзеник зауважив, що зарплата також реагує на інфляцію. Зокрема, у 2015 році мінімальна зарплата не підвищувалася жодного разу, але номінальна зарплата (червень до червня) зросла на 19%. Економіка зреагувала на велику інфляцію, що за підсумками року сягнула майже 25 %.

"Якщо до уваги взяти лише динаміку зарплати, зумовлену підвищенням її мінімального розміру, стає очевидним: ніякої легалізації доходів не відбувається. Ефект зниження ЄСВ нульовий. Хоча - чому нульовий? Українських пенсіонерів позбавили джерела виплати пенсій", – написав екс-міністр фінансів.

Ефект від зниження єдиного соцвнеску – «нульовий», – екс-міністр фінансів України

Надрукувати
мітки:
коментарів