Поділитись:

Гнів Авакова та рішення про карантин у Черкасах: в чому суть конфлікту

Субота, 02 травня 2020, 11:06
Гнів Авакова та рішення про карантин у Черкасах: в чому суть конфлікту

Попри заплановані послаблення карантину в Україні з 11 травня, влада Черкас вирішила вже з 1 травня ввести пом’якшення. Це обурило главу міністерства внутрішній справ Арсена Авакова.

Що вирішив муніципалітет Черкас?

На офіційному сайті міської ради Черкас 30 квітня оприлюднили повідомлення про пом’якшення карантину.

 

Від завтра, 1-ого травня, частина підприємців у Черкасах зможе відновити свою діяльність. Рішення про це ухвалив на своєму засіданні виконавчий комітет Черкаської міської ради. До такого кроку тут вдалися після чисельних звернень від представників бізнесу, які через карантинні обмеження опинилися на межі виживання.

У результаті обговорення виконком дозволив відновити роботу:

– магазинам з продажу непродовольчих товарів, будівельних матеріалів, електроінструментів, електрообладнання, інших електротоварів, сантехніки, канцелярських товарів, квітів, книжкової продукції та меблів;
– майстерень з ремонту взуття, одягу, ремонту та встановлення вікон, дверей, воріт, огорож за індивідуальним замовленням, перукарень та салонів краси, салонів для надання послуг із догляду за домашніми тваринами, салонів ритуальних послуг, проектних організацій;
– ринків, ярмарків із продажу сільськогосподарської продукції та квітів;
– літніх майданчиків закладів ресторанного господарства.

 

Що про це думає поліція?

 

1 травня на сайт поліції оприлюднена інформація про початок кримінального провадження щодо згаданого рішення виконкому.

Попри те, що прийняте рішення виконкому суперечить  постанові Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», виконавчий комітет відмовився його скасувати.

Таким чином керівництво міської ради зухвало ігнорує вимоги Уряду України та свідомо у період пандемії наражає на небезпеку містян і жителів області. І це при тому, що на Черкащині зафіксовано 296 випадків захворювання на коронавірус (6 – за добу), з них 112 – у місті Черкаси, дев’ять осіб загинуло (1 – за минулу добу).

Сьогодні,  1 травня, Черкаським відділом поліції відомості за фактом прийняття виконкомом відповідного рішення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 325 Кримінального кодексу України.

А до чого тут Арсен Аваков?

Не оминув рішення місцевої влади і особисто міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Зокрема, у своєму твітері він написав:

Пане голово міста Черкас, ви загралися! Припиніть ризикувати здоров'ям і життям людей заради політичних ігор! Реагування буде жорстким!

Як відреагував на такі дії мер Черкас?

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко вважає, що ослаблення карантину в місті безпечно, а правоохоронних органів він не боїться, цитує його слова Українська правда.

"Це - рішення виконкому (про пом'якшення карантинних обмежень з 1 травня - ред.) і передумовою стали нерівні умови, прийняті постановою Кабінету міністрів, коли одним підприємцям на одній групі дозволили працювати, а іншим - не дозволили".

"Тому що я не можу жителям міста пояснити, чому десятки, а то і сотні людей, а то й тисячі перебувають у великому супермаркеті, але вони не можуть зайти в маленький будівельний магазин і купити фарбу. Я не можу пояснити, чому по черкаській набережній люди можуть гуляти в засобах захисту, а парк, який знаходиться поруч, вони не можуть відвідувати", - сказав міський голова Черкас.

За словами Бондаренка, вже минув той час, коли законослухняні громадяни України боялися правоохоронних органів.

Кому передає привіти Зеленський?

Про юридичні наслідки таких дій попередив і президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні:

"Окремий "полум’яний" привіт особисто від президента, а також від Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України я хочу передати меру Черкас, який разом з міською радою загубили календар та збиралися пом’якшувати карантинні заходи раніше 11 травня.

Це – спроба заробити політичні рейтинги ціною життя та здоров’я жителів міста. І це буде мати відповідні юридичні наслідки.

На майбутнє: це стосується всіх представників місцевої влади, які плутають слова "децентралізація" та "автономія". Не треба займатися самодіяльністю, яка ставить під загрозу безпеку людей".

А офіс президента?

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко стверджує, що отримав смс з погрозами від першого заступника керівника Офісу Президента Сергія Трофімова.

Однак в ОП таку інформацію називають пранком:

Перший заступник керівника Офісу Президента України не спілкувався з міським головою Черкас за допомогою смс-повідомлень.

Вочевидь, міський голова став жертвою банального пранку і зробив із цього поспішні політичні висновки.

Однак цей факт ніяк не вплине на перебіг подій – саме дії міського голови та міськвиконкому, а не їхні висловлювання, мають одержати належну юридичну оцінку, яка повинна враховувати те, що, згідно з Конституцією, Україна є унітарною державою, а органи влади та місцеве самоврядування повинні діяти виключно у відповідності до визначених законом повноважень.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів