Поділитись:

Комерційний вантаж «Епіцентру» на «Мрії» та до чого там Зеленський

П'ятниця, 01 травня 2020, 12:35
Комерційний вантаж «Епіцентру» на «Мрії» та до чого там Зеленський

Увесь медичний товар, доправлений в Україну літаком Ан-225 "Мрія", належав комерційній фірмі, Офіс президента забезпечував логістику, заявив заступник глави ОПУ Кирило Тимошенко. На запитання, чому комерційний вантаж зустрічав президент Володимир Зеленський, він відповів, що польоти "Мрії" – подія державного масштабу.

У ситуації із доправленням медичного товару з Китаю в Україну спробував розібратися «Гордон».

Роль Офісу президента в доправленні з Китаю масок та інших засобів індивідуального захисту була організаційною, витрати на підготовку рейсу "Мрії" і закупівлю товарів робила компанія "Епіцентр". Про це в ефірі телеканала "Україна 24" 30 квітня заявив заступник глави ОПУ Кирило Тимошенко.

"Компанія сплатила перевезення з Китаю свого товару. Прийшли і сказали: "Хочемо перевезти на "Мрії" вантаж. Свій, комерційний, а також гуманітарний, який ми передамо через МОЗ усім лікарням, ви тільки скажіть, у які ви хочете". Ми сказали: "Окей, летіть, ми в цьому зацікавлені", – сказав Тимошенко.

З його слів, зиск держави був подвійним: понад 2 млн медичних масок, тисячі костюмів і спецокулярів розійдуться по лікарнях як благодійна допомога, а держпідприємство "Антонов" заробило гроші від фрахту свого найбільшого лайнера.

І раніше бізнес брав участь у доправленні медичних товарів протиепідемічного призначення в Україну, але їх вивозили дрібнішими партіями на невеликих літаках, стверджує він.

"Ми хотіли наповнити ринок масками. Згадайте, скільки коштувала маска місяць тому, звичайна, тришарова. 20-25 грн. Зараз її ціна – 8-11 грн. Чому так вийшло? Ми дали можливість комерційним організаціям привозити сюди товар", – пояснив заступник глави ОПУ.

Участь президента Володимира Зеленського у церемонії зустрічі комерційного вантажу Тимошенко пояснив тим, що політ "Мрії" після півторарічного простоювання був подією державного масштабу.

23 квітня в Гостомель із Китаю прибув найбільший у світі літак Ан-225 "Мрія" з товарами медичного призначення. Зі слів президента конструкторського бюро "Антонов" Олександра Донця, загальна вага доправленого в Україну вантажу становила 103 тонни. На сайті президента в новині про прибуття літака йшлося: "Борт доправив із китайського міста Тяньцзіня понад 100 тонн гуманітарного вантажу".

29 квітня стало відомо, що співвласник "Епіцентру", нардеп від групи "За майбутнє" Олександр Герега розіслав колегам по парламенту й у мерію Києва листи, у яких пропонував придбати товари із "Мрії" в його компанії.

В Офісі президента заявляли, що частину товарів медичного призначення, доправлених в Україну з Китаю літаком"Мрія", закупили комерційні структури, а частина вантажу є гуманітарною.

30 квітня компанія "Епіцентр" повідомила, що повністю оплатила переліт "Мрії", але не хотіла цього афішувати. Фірма повідомила, що виділяє частину вантажу медустановам як гуманітарну допомогу.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів