Поділитись:

ТОП-5 книг, які радить прочитати ректор СНУ Анатолій Цьось (фото)

Четвер, 30 квітня 2020, 20:00
ТОП-5 книг, які радить прочитати ректор СНУ Анатолій Цьось (фото)

Ректора Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Цьось назвав свою топову п'ятірку книг.

Перелік опублікували на сторінці вишу у фейсбуці. 

1. «Літопис Руський». Переклав Леонід Махновець

«Одна із найвизначніших пам’яток історичної літератури Давньої Руси. Вона є невичерпним першоджерелом. Промовляє про наші витоки, про події і людей. Промовляє і надихає.

Надихнула і мене дослідити, як розвивались фізичні вправи і змагання в нашій Україні віддавна. Саме так. В цьому фундаментальному джерелі є дуже багато описів ігор і змагань наших предків. Саме з цієї книги я почав свою докторську дисертацію, де вивчив закономірності розвитку фізичного виховання від найдавніших часів.
Упевнений, давні тексти «Повісті минулих літ», Київського літопису, Галицько-Волинського літопису надихнуть ще багатьох

Щиро рекомендую цю книгу».

2. «Український рік у народних звичаях в історичному освітленні» Степана Килимника

«Чудова і прониклива книга. Прочитаєш її і почуватимешся краще.

Це репринтне видання повернуло українцям унікальну енциклопедичну працю з української етнографії та етнології. Вона повинна стати нашим дороговказом. Надзвичайно інформативний текст, у який варто зануритись і перейнятись поезією буття українців. У цій глибокій оповіді я відчув нашу минувшину, те, як традиції фізичної активності переплетені із нашим світоглядом, способом життя, як військово-фізична підготовка українців пов’язана зі святково-ігровою діяльністю.

Ця книга була філософською основою для написання монографії «Фізичне виховання в календарній обрядовості українців». 

3. «Стара холера», Володимир Лис

ТОП-5 книг, які радить прочитати ректор СНУ Анатолій Цьось (фото)

«Наш відомий земляк, Володимир Лис – талановитий український журналіст, прозаїк, драматург. Ціную його тексти, бо вони нагадують дитинство, говірку рідного села.
Узагалі література – цікавий феномен. Вона реконструює дійсність, яка здатна творити простір порозуміння. Володимиру Лису це вдається якнайкраще, очевидно, тому його так часто називають справжнім народним письменником».

4. «Олимпийский спорт», Володимир Платонов, Сергій Гуськов

ТОП-5 книг, які радить прочитати ректор СНУ Анатолій Цьось (фото)

«Найбільш цитований автор, чиї тексти фактично вибудували концепцію олімпійського спорту. Це один з перших у світовій практиці системний виклад.
Він занурює в атмосферу Олімпійських ігор Стародавньої Греції, дозволяє зрозуміти феномен олімпійського спорту та олімпійського руху.

Яскравий фактичний матеріал, цікаві гіпотези, ідеї та теорії направду навчали й навчають критично мислити. Це своєрідний практичний посібник для спортсменів, тренерів, усіх фахівців спорту та олімпійського руху. Заохочую відкрити для себе цю книгу». 

5. «Стратегії геніїв. П’ять найважливіших уроків від Білла Ґейтса, Енді Ґроува та Стіва Джобса», Девід Йоффе, Майкл Кузумано

«Читати успішних варто, щоб перейняти досвід, який себе реалізував. Цікаво пізнавати, як мислили люди, приймаючи важливі унікальні рішення, про що думали, керуючи компаніями, ті, кого називають унікальними стратегами та найбільшими інноваторами свого часу. Віра в себе, сміливість та рішучість дозволяють ставати конкурентоспроможними та змінювати світ. Успішний досвід завжди мотивує». 

ТОП-5 книг, які радить прочитати ректор СНУ Анатолій Цьось (фото)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів