Поділитись:

Міносвіти закликають скасувати ДПА для випускників

Середа, 29 квітня 2020, 08:36
Міносвіти закликають скасувати ДПА для випускників

Асоціація керівників шкіл міста Києва звернулася до в.о. міністра освіти і науки Любомири Мандзій з вимогою скасувати проведення державної підсумкової атестації для випускників, які не планують вступати до закладів вищої освіти.

Про це йдеться у зверненні Асоціації керівників шкіл до Міністерства освіти і науки, – пише Освіта.ua. 

Автори звернення наголошують, що ситуація, яка склалася на сьогодні в країні, є підставою для звільнення 11-х класів від ДПА, а звільнення випускників 11-х класів від ДПА значно знизить напругу серед випускників, їхніх батьків та педагогів.

«Терміни карантину постійно зміщуються, а невідомість щодо термінів проведення ЗНО залишається. Діти позбулися останнього дзвоника, вальсу, випускних – усього найпростішого та звичного, але тепер такого бажаного, тобто завершення навчання у школі за партами. До того ж, батьки панікують ще більше ніж діти, і все це впливає на емоційний стан наших випускників», – йдеться у зверненні.

Окрім того в Асоціації керівників шкіл міста Києва наголошують, що рішення щодо звільнення 11 класів від ДПА автоматично знімає багато юридичних питань, зокрема проведення педагогічних рад щодо випуску учнів, адже в цей час більшість педагогів будуть знаходитися у відпустках. Тому рішення педрад навіть у дистанційному режимі вважатиметься нелегітимним.

Також автори звернення підкреслюють, що якщо по завершенню проведення ЗНО випуск одинадцятикласників припаде на початок наступного навчального року, це спричинить порушення алгоритму організації освітнього процесу на початок нового навчального року (тарифікація, розклад, повторення тощо).

«Вважаємо, відміну ДПА єдиним правильним рішенням цього навчального року, адже такий крок дозволить з одного боку розвантажити і заклади освіти, і випускників, а з іншого – це зменшить навантаження на пункти тестування (за рахунок випускників, які не планують вступати до ВНЗ), що попередить ризики зараження на СОVID І9 усіх учасників проведення ЗНО (і дітей, і дорослих)», – зазначають автори звернення.

На думку членів Асоціації керівників шкіл, цей крок може певною мірою зменшити навантаження на місцеві бюджети щодо витрат на «карантинні» заходи (а кількість пунктів тестування цього року може втричі збільшитися, враховуючи санітарні обмеження). 

«Таке рішення дозволить вивільнити час і фінанси на підготовку до нового навчального року, а дітям надасть можливість спокійно і відповідально готуватися до ЗНО», - підсумували в Асоціації керівників шкіл міста Києва, звертаючись до в.о. міністра освіти і науки Любомири Мандзій .

Лист підписаний головою Асоціації керівників шкіл міста Києва Тетяною Федуновою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів