Поділитись:

"3-5 етапи виходу з карантину можуть відбутися наступного року", – ексміністр

Вівторок, 28 квітня 2020, 15:54
«3-5 етапи виходу з карантину можуть відбутися наступного року», – ексміністр

Модель Київської школи економіки показує, що 3-5 етапи виходу із карантину в Україні можуть не настати цього року. Тобто метрополітен і заклади освіти можуть не відкрити до наступного року. 

Ексміністр розвитку економки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов пояснив у фейсбуці, чому такі прогнози варто взяти до уваги. 

"Насправді проблема в підході Кабміну. А точніше в умовах для переходу від одного етапу до іншого. Кабмін використовує дуже чутливі до коливань умови (метрики) для виходу з карантину. Третій етап, наприклад, вимагає, що впродовж 10 днів кількість осіб, які одужали вдвічі або більше перевищували кількість нових випадків. На перший погляд гарна ідея. Але насправді – ні. Бо у нас дуже-дуже сильно змінюється кількість людей, які захворіли (й офіційно діагностовані). Подивіться на другий графік. Це відсоток нових хворих щодо всіх діагностованих. Середній відсоток хворих становить приблизно 38 %, але максимальний досягає рівня 62 % 19-го квітня. Тому максимальний відсоток нових хворих за 10 днів становить 42 %, 46 %, 48 % або 62 %. А потрібно, щоб таких випадків була третина або менше. Дуже складно буде дочекатися часу, коли всі 10 днів кількість нових хворих з тих, кого тестують, буде маленькою", – зауважив він. 

Тому, переконаний Милованов, умови переходу між різними етапами виходу з карантину мають бути змінені. Наприклад, замість "кожного дня всі 10 днів" потрібно вимагати "середнє значення хворих впродовж 10 днів". Відтак він працює над тим, щоб запропонувати правильні умови (метрики). 

"Тепер ще трошки докладніше. За розрахунками НАН, етапи 3-5 можуть відбутися до кінця літа. У нашій моделі це теж можливо при певних припущенях. Таких самих, як в моделі НАН. Це коли кількість людей, що може заразитися від одного хворого, зменшиться на 60 %. Ідея – науковою мовою, припущення – що у вірусу є сезонність і він стає менш агресивним влітку. Можливо, але є певні країни, де зараз дуже тепло, але вірус там вирує. Наприклад, Еквадор. У нашій моделі ми також розглядаємо два, на нашу думку, потенційно більш ймовріних сценарії, коли агресивність вірусу або не падає взагалі, або падає на 20 %. Тоді 3-й та інші етапи, ймовірно, відбуваються тільки наступного року", – розповів ексміністр. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів