Поділитись:

Як привчити дитину до гігієни – шпаргалка з інструкціями для батьків*

Середа, 22 квітня 2020, 19:33
Як привчити дитину до гігієни – шпаргалка з інструкціями для батьків*

Багато батьків в умовах карантину зіткнулися з потребою пояснити дитині про те, навіщо мити візуально чисті руки. При цьому ще й не забути одразу після підйому умитися та двічі на день почистити зуби собі й дитині.

Якими хитрощами можна привчити дитину до самостійності щодо власної гігієни та на що варто звернути увагу батькам, розповіли в Будинку іграшок, що знаходиться на 1 поверсі розважального центру "Промінь".

Умиваємося зранку та ввечері

Водні процедури – це особливий ритуал для батьків з перших днів життя малюка. Але з віком варто давати можливість дитині доглядати за собою самостійно. Почати варто з ранкового умивання.

Порядок дій:

1. Поставте східці або невеликий стільчик, щоб дитина могла самостійно дістати до струменя води.

2. Намочіть руки та потріть їх.

3. Покажіть, як скласти долоньки, щоб на них збиралася вода.

4. Сполосніть обличчя, злегка потираючи шкіру. Коли бачите, що дитина робить це достатньо вправно, запропонуйте скористатися дитячим милом.

5. Витріть руки та обличчя чистим рушником.

Коли малюк опанує мистецтво умивання, варто перейти до складнішого – догляду за тілом та волоссям. Почніть із гри за участю улюблених іграшок. Розкажіть історію про те, як плюшевий ведмедик замурзався у варені, коли снідав, або як песик вскочив у калюжу. Проговоріть кожну дію, яку потрібно виконати, щоб іграшка стала чистою від вушок до кінчика хвостика. Або відтворіть цей сюжет з іграшковим набором Свинка Пеппа у ванній.

Важлива частина догляду, про яку просто не можна забувати — це інтимна гігієна. Їй потрібно присвятити особливу увагу в розмові з дитиною. Але перед тим радимо дізнатися всі деталі: перегляньте один із випусків Школи доктора Комаровського про гігієну дівчаток і гігієну хлопчиків.

Як привчити дитину до гігієни – шпаргалка з інструкціями для батьків*

Миємо руки не лише після вулиці

В першу чергу потрібно відповісти на питання: «Навіщо мити “не брудні” руки?». Не варто вдаватися до тонкощів мікробіології, достатньо просто у формі Казки розповісти про малесеньких «тваринок», які мешкають поряд із нами, що деякі з них корисні, а деякі можуть нашкодити. Підведіть дитину до висновку, що обов’язково потрібно мити руки:

  • після перебування за межами дому;
  • після відвідування туалету;
  • до та після їди;
  • після контакту з тваринами, у тому числі з хатніми
  • коли руки явно брудні.

Порядок дій:

1. Намочіть руки водою комфортної температури.

2. Нанесіть мило на вологі руки.

3. Розтирайте мило, утворюючи піну, по всій поверхні: тильну сторону, зону між пальцями та під нігтями, а також великі пальці.

4. Ретельно сполосніть.

5. Витріть руки чистим рушником.

Тривалість миття рук не обов’язково щоразу заміряти секундоміром. Достатньо просто полічити вголос – так ви зможете і числа повторювати, і тренуватимете концентрацію на кількох діях. Або ж наспівуйте улюблену пісеньку, як це роблять герої мультфільму «Цуценячий патруль».

Чистимо зуби двічі на день

Починати самостійно вчитися чищенню зубів варто дитині з 2-3 років, адже у цьому віці більшість зубів уже з’явилися, а дрібна моторика стає більш впевненою. Найпростіший спосіб навчити дитину чистити зуби – показати кожен крок на власному прикладі. Станьте разом перед дзеркалом і, поглядаючи один на одного, виконуйте такі дії.

1. Вимийте руки та сполосніть рот чистою водою.

2. Помийте щітку.

3. Нанесіть пасту, невеликої горошинки буде достатньо.

4. Покажіть, як потрібно рухати зубною щіткою (придумайте для кожного руху власні назви, які точно запам'ятаються).

5. Наберіть в рот води й «побулькайте», не ковтаючи зубну пасту. Повторіть 3-4 рази.

6. Помийте щітку від залишків пасти.

7. Витріть руки та обличчя чистим рушником.

Підимувати цю звичку допоможе тематичний календарик, де дитина самостійно ставитиме відмітку щоразу, коли почистить зубки. Це може стати частинкою самомотивації, адже набагато приємніше дивитися на кольоровий плакат, аніж на велику кількість порожніх клітинок.

Як привчити дитину до гігієни – шпаргалка з інструкціями для батьків*

Закріплюємо отримані знання

Закріпити отриманні знання можна за допомогою онлайн-квесту «Рятівники чистоти». Разом із малюком відвідайте Планету миття рук, Планету чищення зубів, Планету умивання. Дізнатися більше про світ рятівників чистоти допоможуть веселі тваринки, які там мешкають. Хто виконає усі завдання квесту, той отримає «Посвідчення Рятівника чистоти», яке можна видрукувати й повісити на видне місце. Тож наступного разу, коли малюк скаже, що чогось не вміє, коли ви попросите його самостійно почистити зубки чи умитися, ви зможете відповісти: «Як так, адже ти Рятівник чистоти!».

Але найдієвіший спосіб прищепити дитині будь-яку корисну звичку — приклад батьків, котрі дотримуються цих звичок. Починайте ранок з контрастного умивання всією родиною, мийте разом руки і вгадуйте кількість мікробів, які встигли на них оселитися, а спільне чищення зубів хай стане незамінною частинкою вашого вечірнього ритуалу.

Надрукувати
мітки:
коментарів