Поділитись:

Скільки заплатять палії сухостою за новими правилами: пояснення волинських юристів

Середа, 22 квітня 2020, 12:42
Скільки заплатять палії сухостою за новими правилами: пояснення волинських юристів

13 квітня Верховна Рада своїм рішення посилила відповідальність за спалювання сухої рослинності.

Про особливості нових штрафів інформує Волинський центр безплатної правової допомоги.

Відомо, що випалювання сухої рослинності та її залишків породжує багато негативних наслідків. Зокрема, забруднення атмосферного повітря, негативний вплив на родючість грунтів, пожежі на сусідніх земельних ділянках, лісових масивах, загороджувальних лісових смугах. Внаслідок пожеж гине незліченна кількість диких тварин та рослин. Водночас внаслідок них можуть бути пошкоджені лінії електропередач та інші об'єкти, в тому числі майно осіб.

Досі Кримінальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення було передбачено штрафні санкції, розмір більшості яких не відповідав вимогам сучасності через занадто малий розмір. Так, не виконувалась превентивна функція покарання. Також не повною мірою реалізовувалась виховна функція покарання – навіть сплативши один раз штраф, суми якого подекуди були такі незначні, що становили, наприклад, 51 гривню, особа продовжувала вчиняти правопорушення, вигода від якого, на її думку, перевищувала можливі втрати при сплаті штрафу.

Тому 13 квітня 2020 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу».

Законом внесенні зміни до Кримінального кодексу України, згідно з якими визначено такі види відповідальності:

1. За забруднення або інша зміну природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами накладається штраф від 30600 грн до 61200 грн або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого;

2. За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом встановлено санкції у вигляді штрафів від 91800 грн до 153000 грн або обмеження волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк;

До Кодексу України про адміністративні порушення внесенні такі зміни:

1. За порушення вимог пожежної безпеки в лісах встановлено штраф:

для громадян – від 1530 грн до 4590 грн;

для посадових осіб – від 4590 грн до 15390 грн;

2. За знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем передбачано накладення штрафів:

- на громадян – від 4590 грн до 15300 грн.

- на посадових осіб –від 10710 грн до 30600 грн.

3. За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю і т.д. на узбіччі автомобільних доріг і залізниць, у парках, тощо у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища тягнуть за собою накладення штрафу:

- на громадян – від 3060 грн до 6120 грн.

- на посадових осіб – від 15300 грн до 21420 грн.

4. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу

- на громадян – від 6120 грн до 12240 грн.

- на посадових осіб – від 21420 грн до 30600 грн.

Не будьте байдужими, бережіть себе та природу, не порушуйте законодавство, а в разі виявлення випадків незаконного спалювання сухостою і, як наслідок, посягання на ваше право на безпечне довкілля, звертайтесь в поліцію за номером «102», кажуть правники.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів