Поділитись:

У Луцьку руйнується пам’ятка архітектури: підвали затоплює водою

Понеділок, 20 квітня 2020, 17:02
У Луцьку руйнується пам’ятка архітектури: підвали затоплює водою

Будинку на вулиці Йова Кондзелевича, 5 понад 400 років. Це найстаріше мурована будівля в Луцьку, яка збереглася до наших днів. Однак пам’ятка архітектури, де розташований музей братства, затоплене підземелля, на стінах - грибок, зі стелі осипається штукатурка.

Про це у своєму сюжеті розповідає “Суспільне. Волинь”.

Намісник Братського Хрестовоздвиженського монастиря Никодим розповідає, що у підземеллі до пів метра води, а ще є ділянки, де глибше. У підвалі прогнилі дошки, пляшки, старі вікна. Можливо, планувалося, що ці вікна ще будуть використовуватися.

У Луцьку руйнується пам’ятка архітектури: підвали затоплює водою

“Вода повертається. Основа задача взнати джерело. Чи це ґрунтові води — хоча ми бачимо, що у Стирі рівень води впав, — чи це опади, які стікають з труб, чи це каналізаційні десь проривають”, - каже священнослужитель.

На думку Петра Троневича, заступника начальника відділу охорони культурної спадщини Луцькради, підтоплення не є природним, а скоріш за все — це вода з водопровідних мереж.

Адже рівень ґрунтових вод у тій частині міста значно нижчий. Окрім цього у річці Стир нині досить низький рівень води. Якщо заглянути під Глушецький міст, то там теж сухо.

У Луцьку руйнується пам’ятка архітектури: підвали затоплює водою

Водопровідні мережі у Старій частині міста поіржавілі та зношені, каже Троневич.

У цьому будинку мешкає два десятки людей. Одна із мешканок, яка живе тут 40 років, не пригадує тут капітального ремонту. Тут є грибок, лущиться штукатурка. У підвал, де колись зберігали закрутки, вже багато років ніхто не використовував.

Кілька років тому на ліквідацію підтоплення згідно з проєктною документацією передбачили 6 мільйонів гривень. Станом на зараз потрібно не менше 10.

Петро Троневич каже, що цей будинок був монастирем, він не може бути сучасною квартирою і вважає, що місцеві мешканці повинні були би краще опікуватися житлом. Наприклад, не захаращувати горище, як це було колись. А також — не захаращувати підвал.

“Я думаю, що самі мешканці цього будуть можуть зробити елементарне водовідведення атмосферних вод в зливневу каналізацію. Це не є дорого”, - каже Петро Троневич.

Богдан Климчук, який займається екскурсіями, говорить, що туристів у ці підвали водити небезпечно. Аби реставрувати підвал, каже, буде шукати грантові гроші.

Повну версію сюжету можна переглянути нижче:

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів