Поділитись:

Цього року на бюджет зможуть вступити 50 % випускників

Вівторок, 12 липня 2016, 15:05
Цього року на бюджет зможуть вступити 50 % випускників

У 2016 році держзамовлення для вишів, що підпорядковуються Міністерству освіти і науки України становитиме 245 тисяч осіб, серед них орієнтовно 217 тисяч – обсяг місць на денну форму навчання.

Про це розказала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, – повідомляє прес-служба відомства.

Загалом держзамовлення в цьому році було збільшено на 12,3%. Підвищення, насамперед, стосується технічних та аграрних спеціальностей, а також вищих навчальних закладів, які перебувають під керівництвом Міноборони та МОЗу.

Своєю чергою, держзамовлення для вишів, що підпорядковуються Міністерству освіти і науки України, було зменшено на 6% порівняно з минулим роком. Таке скорочення, передусім, викликане зниженням кількості школярів. Так, за данними Державної служби статистики, кількість випускників, що отримали атестат про повну загальну середню освіту в 2016 році - без урахування окупованих та непідконтрольних територій – скоротилася приблизно на 7% (на 18 тисяч осіб).

"Таким чином, виникає ситуація, що орієнтовно 50% випускників шкіл зможуть претендувати на місця за кошти бюджету. Це достатньо оптимістична інформація для наших абітурієнтів, для них є реальний доступ за конкурсом до вищої освіти, і для нас найголовніше, щоб цей конкурс був справедливим", – зазначила Лілія Гриневич.

Збільшення частки держзамовлення на технічні спеціальності, зокрема ІТ, міністр освіти і науки пояснила розвитком високотехнологічного бізнесу в Україні.

"Ми сьогодні маємо працювати на виріст, адже ті фахівці, що вступають цього року, вийдуть на ринок праці через 5-6 років. Це означає, що якщо ми обираємо інноваційний розвиток економіки і визначили пріоритетні сфери для себе – кластери економіки, які мають годувати Україну – ми повинні готувати фахівців для цих кластерів уже сьогодні", – наголосила Лілія Гриневич.

Крім того, вона зазначила, що зараз одне з базових завдань МОН в рамках реформування вищої освіти – змінити якість підготовки фахівців.

"Високотехнологічний бізнес в Україні сьогодні заявляє, що їм не вистачає фахівців з адекватною підготовкою. Справа в тому, що мало отримати тільки технічну освіту, вони хочуть, щоб їх працівники також добре знали іноземну мову, щоб вони вміли працювати з людьми. Тобто є ціла низка інших додаткових вимог до випускників. Зараз ми працюємо над новими стандартами вищої освіти, які мають це врахувати", – наголосила Лілія Гриневич.

Також цього року збільшилося держзамовлення на освітньо-кваліфікаційний рівень "магістр" для випускників бакалаврату.

Обсяг прийoму держзaмoвлення нa підгoтoвку фaхівців зa oсвітньo-квaліфікaційним рівнем "мoлoдший спеціaліст" становить 67 500 oсіб, "бaкaлaвр" – 90 700, "спеціaліст" – 42 900, "мaгістр" – 60 000.

"У 2016 році збільшується цифра по магістрах у зв'язку з тим, що в цьому році випустилося значно більше бакалаврів, ніж минулого – це "вікові хвилі". Таким чином, ми повинні були розширити кількість бюджетних місць для магістрів", – пояснила Лілія Гриневич.

Надрукувати
мітки:
коментарів