Поділитись:

В Україні розпочався обмін полоненими (оновлено)

Четвер, 16 квітня 2020, 13:08
В Україні розпочався обмін полоненими (оновлено)

У результаті взаємного обміну утримуваними особами Україна забрала у представників ОРДО дев’ять осіб, ще десятеро людей мають повернутися з ОРЛО.

Про це пише Українська правда. 

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова розповіла, що розпочався "третій етап взаємного звільнення громадян по формулі "всіх на всіх" у першій локації – КПВВ "Майорськ".

Загалом 16 квітня на підконтрольну уряду України територію буде повернуто 19 громадян України, які незаконно утримувалися на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

Серед тих 9-ти осіб, які повертаються з окупованої території Донецької області, є й Віктор Шайдов. Він – військовослужбовець ЗСУ, який потрапив у полон та незаконно утримувався на тимчасово окупованій території Донецької області з 2019 року.

"Безумовно, карантині обмеження суттєво вплинули на переговорний процес. Він був важким. Але, як бачимо, спільні зусилля всіх, хто був залучений до цієї важливої роботи дали свій результат. Наші громадяни пройдуть обов’язкову обсервацію у спеціально визначеному для цього місці. Вони будуть забезпечені всім необхідним, зокрема, медичним контролем, харчуванням, одягом і засобами зв'язку", – зазначила Денісова. 

Міжнародний комітет Червоного хреста заявив, що виконує роль нейтрального посередника, доки сторони конфлікту на Сході України звільняють затриманих та переводять їх до тимчасових місць проживання, перш ніж вони зможуть безпечно зустрітися зі своїми сім’ями.

Через пандемію COVID-19 передбачені додаткові заходи безпеки для тих, хто звільняє затриманих, самих звільнених затриманих, тих, хто їх зустрічає, та представників МКЧХ.

Станом на 13:30 завершено другу частину обміну – в Україну повернулися 11 осіб. 

Надрукувати
мітки:
коментарів