Поділитись:

На Волині підприємство заборгувало за оренду землі понад 360 тисяч гривень

Середа, 15 квітня 2020, 16:33

фото ілюстративне 

До Господарського суду Волинської області подано позовну заяву в інтересах держави в особі Волинської ОДА, Володимир-Волинської РДА та Зимнівської сільської ради Володимир-Волинського району про стягнення заборгованості з орендної плати за землю та пені в загальній сумі 360 188, 29 грн з ТзОВ «РВПГ МІТ».

Товариство орендувало 6,4 гектарів землі, зокрема під господарськими будівлями і дворами, біля с.Зимне з 1 липня 2008 року, – повідомляє пресслужба прокуратури Волині. 

Відповідно до п. 9 договору, орендна плата вноситься орендарем у формі та розмірі в грошовій формі за перший рік – 1 500 грн за 1 га, за другий рік – 2 000 грн, за третій рік – 2 500 грн, за наступні роки – 3 000 грн за 1 га за 1 рік. За результатами розгляду позовної заяви Володимир-Волинської місцевої прокуратури постановою Рівненського апеляційного господарського суду Волинської області від 30.01.2018 у вказаний вище договір оренди внесено зміни в частині нормативно грошової оцінки земельної ділянки, розміру орендної плати та строків сплати орендної плати. А саме: нормативну грошову оцінку земельної ділянки загальною площею 6,435 га встановили в сумі 6 145 024, 86 грн. Орендна плата, відповідно до змін, вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 3 % від нормативної грошової оцінки землі на рік із врахуванням індексації на рахунок, вказаний орендодавцем. 

Однак, всупереч вимогам зазначених вище норм чинного законодавства та договору, орендар взяті на себе зобов’язання в частині повноти проведення розрахунків з плати за землю систематично не виконував. Відповідно до вказаної вище інформації сільської ради, ТзОВ «РВПГ МІТ» має заборгованість з орендної плати за використання указаної вище земельної ділянки з врахуванням пені в розмірі 360 188, 29 грн, з них сума заборгованості 314 998, 55 грн та пеня в сумі 45 189, 74 грн.

Як з’ясували прокурори, орендодавцем заходи судового захисту щодо стягнення із ТзОВ «РВПГ МІТ» заборгованості із орендної плати упродовж майже двох років не застосовувались, що свідчить про бездіяльність органу у вирішення цього питання. Тому підставою для представництва місцевою прокуратурою інтересів держави у формі звернення до суду з позовом є порушення її інтересів, а також фінансової стабільності внаслідок невиконання відповідачем своїх обов’язків. А це призводить до фактичного ненадходження до місцевого бюджету коштів за користування спірною земельною ділянкою.

Підставою пред’явлення позову є систематичне порушення позивачем умов договору оренди земельної ділянки в частині повного внесення орендної плати, що суперечить інтересам держави, оскільки є причиною фінансових втрат бюджету у вигляді неотримання очікуваних від оренди надходжень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів