Поділитись:

Неандертальці могли вміти прясти та рахувати до трьох – вчені

Неділя, 12 квітня 2020, 00:30

Фото: Scientific Reports / Нитка, знайдена на неандертальській стоянці Абри-дю-Мара в долині річки Ардеш

Дослідники на чолі з антропологом Брюсом Харді з американського Кеньон-коледжу мають підстави вважати, що неандертальці могли вміти прясти та, крім іншого, рахувати до трьох і розрізняти право й ліво.

Інформацію про це опублікували в журналі Scientific Reports, пише Громадське.

Так, археологи знайшли нитку на неандертальській стоянці Абри-дю-Мара в долині річки Ардеш на південному сході Франції. Вона діаметром у пів міліметра, виготовлена ​​шляхом прядіння. Це дало вченим підстави вважати, що неандертальці вміли прясти.

Волокна нитки були скручені за годинниковою стрілкою, а потім три нитки в одну – проти годинникової стрілки.

Нитку знайшли поруч з частиною скребка розміром приблизно у 6 сантиметрів. Вчені не впевнені, чи вийшло це випадково, чи ж нитка і скребок були частиною єдиного знаряддя праці.

Вчені наголошують, що для того, щоб виготовити такий тонкий шнур, неандертальці повинні були володіти, крім іншого, деякими арифметичними навичками та навичками просторового мислення: розрізняти три й два, крутіння за годинниковою і проти годинникової стрілки, тобто право і ліво.

На їхню думку, це є підтвердженням того, що неандертальці за своїми когнітивним здібностям відрізнялися від анатомічно сучасних людей менш сильно, ніж заведено вважати.

Довідка:

Неандерталець – викопний вид людини верхнього плейстоцену, що населяв Європу й західну Азію у 230 000-27 000 роках до н. е. Ймовірно, еволюційні наступники гейдельберзької людини (Homo heidelbergensis).

Вважається, що неандертальці не були еволюційними попередниками сучасних людей, але певний час жили поряд з людиною розумною і між цими двома видами могло відбуватися схрещування. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів