Поділитись:

На Волині "прокинувся" ріпаковий квіткоїд: три райони – в небезпеці

Четвер, 09 квітня 2020, 17:45

За даними проведених обстежень у Володимир-Волинському, Луцькому та Рожищенському районах виявлено масове пробудження, вихід з місць зимівлі та заселення посівів озимого ріпаку ріпаковим квіткоїдом.

Про це повідомили в Держпродспоживслужбі на Волині. 

За умов теплої сухої погоди активність шкідника різко зросте, що призведе до пошкодження рослин та втрат урожаю. Тому спеціалістам господарств усіх форм власності слід проводити систематичні обстеження посівів і в разі перевищення порогу економічної шкідливості (для ріпакового квіткоїда становить: в період утворення бутонів – 1 жук/рослину, два тижні перед цвітінням – 2-3 жуки/рослину, на початку цвітіння – 5-6 жуків/рослину) за температури повітря не нижче +12 ºС необхідне проведення заходів щодо знищення фітофагів шляхом крайових або суцільних обробітків посівів дозволеними інсектицидами. Проте спеціалісти наголошують: треба суворо дотримуватися регламентів використання інсектицидів та вимог охорони праці й навколишнього середовища.     

Захисні обробки проводять інсектицидами відпвідно до «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні» з дотриманням регламентів їх застосування.  Обробітки необхідно проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. 

Не менше як за три доби про час та місце проведення обробітків необхідно обов`язково попереджувати голів сільських і селищних  рад, ОТГ та пасічників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів