Поділитись:

Петиція: просять посилити відповідальність за підпал сухої трави

Середа, 08 квітня 2020, 10:30
Петиція: просять посилити відповідальність за підпал сухої трави

В Україні зареєстрували петицію, в якій просять посилити відповідальність за підпал сухої трави, гілля та інших біологічних відходів. Її зареєстрував Валентин Кислий 6 квітня.

У петиції йдеться:

В результаті систематичних (особливо весною 2020 року) підпалів сухої трави, дерев та інших біологічних залишків на території всієї України природному середовищу, життю та здоров'ю людей та екосистемам України завдається значна шкода, а саме:

 

  • знищується тваринний та рослинний світ (червонокнижні тварини та рослини),
  • майнові збитки на пожежогасіння та подолання наслідків пожеж;
  • небезпека життю та здоров`ю громадян України.


Зокрема, в результаті підпалу сухої трави в Зоні відчуження Чорнобильської АЕС і розповсюдження радіоактивних решток по навколишнім населеним пунктам, зокрема столиці, громадяни України наражаються на небезпеку зазнати радіоактивного опромінення внаслідок пожежі, що як ми знаємо з досвіду, має непоправний вплив на здоров`я людей та майбутні покоління.

У зв’язку з вищевикладеним, ми, громадяни України, що підписалися нижче, просимо Президента України, у найкоротші строки виступити із законодавчо ініціативою та сприяти прийняттю законів, які будуть гарантувати наступне:

1. Збільшення штрафу за підпал сухої трави у 1000 разів у порівнянні зі встановленим ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та введення альтернативного виду відповідальності у вигляді громадських робіт (прибирання парків, вулиць, туалетів загального користування та ін..). строком від 6 місяців, якщо майновий стан порушника не дозволяє сплатити суму штрафу.
2. Доповнення частини 1 статті 258 «Терористичний акт» Кримінального кодексу України діянням по підпалу сухої трави, дерев та інших біологічних залишків у заповідних зонах, національних парках, територіях, які охороняються, та Зоні відчуження Чорнобильської АЕС .
3. Направлення надходжень від сплати порушниками штрафів на фінансування роботи відповідних контролюючих органів.
4. Виплату винагороди у розмірі 10% від сплаченої порушником суми штрафу викривачам осіб, які скоїли підпал.
5. Чітке визначення органів державної влади, які будуть здійснювати контроль та притягнення порушників до відповідальності. Забезпечення цих органів необхідними засобами для реалізації покладених на них обов’язків.

Станом на ранок 8 квітня петицію підписало понад 1800 людей. Електронна петиція, адресована Президентові України, розглядається за умови збору на її підтримку не менш як 25 тисяч підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
27 березня 2024
18 березня 2024
27 грудня 2023
26 грудня 2023
15 грудня 2023
06 грудня 2023
04 грудня 2023
21 листопада 2023
08 листопада 2023