Поділитись:

Луцька будівельна фірма руйнує дорогу в Рожищі, – міський голова

Субота, 09 липня 2016, 13:39
Луцька будівельна фірма руйнує дорогу в Рожищі, – міський голова

Вантажівки будівельних компаній, возячи пісок до Луцька, руйнують дорогу у місті Рожище.

Таку інформацію озвучив Рожищенський міський голова на постійній комісії Волиньради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 8 липня.

Зі слів мера Рожища Вячеслава Поліщука, вантажівки, які беруть пісок із кар'єрів у сусідніх селах, проїжджають міською ділянкою дороги по вулиці Промисловій довжиною 2,5 кілометра, яка перебуває на обслуговуванні Служби автомобільних доріг.

Раніше, як повідомили представники Рожища, там їздили великотонажні автомобілі вагою 50-60 тонн, які завдавали дорозі великої шкоди. Минулоріч за підтримки громадськості й міської ради рух цих автомобілів призупинили. Служба автомобільних доріг поставила обмежувальні знаки. Однак зважування на дорозі так і не встановили.

Мер Рожища зауважує, що обмеження тонажності проблеми не вирішило.

"Зараз трафік автомобілів набагато збільшився. Якщо раніше 5-10 їздило на годину, то зараз 15-20", – каже Поліщук.

Також зі слів міського голови, у сусідніх селах, через які їдуть вантажівки, провели ямковий ремонт доріг. Тому там проблема не стоїть так гостро.

Вячеслав Поліщук звернувся до обласної ради з проханням допомогти у співфінансуванні ремонту цієї ділянки.

"Треба вишукати кошти з обласного, районного, міського бюджетів, щоб закрити питання. Там треба провести не ямковий ремонт, а капітальний", – каже міський голова Рожища і додає, що він коштуватиме орієнтовно 2,5 мільйона гривень.

"У нас жорстка позиція. Дороги, які на місцях, співфінансуємо у пропорції 50 % на 50 %. Я готовий говорити, ми готові співфінансувати. Але "дайте з обласого бюджету" – така фраза вже два роки не проходить", – відрубав голова Волинської ОДА Володимир Гунчик.

Голова комісії Василь Столяр своєю чергою додав: "Там Чорнуха (Ігор Чорнуха – генеральний директор ПАТ "Луцьксантехмонтаж №536", – авт.) і пан депутат (депутат обласної ради, член комісії Сергій Котюк – власник Носачевичівського піщаного кар'єру біля Рожища, – авт.) розбили дороги. Вони призначені на 20 тонн. А скільки возять? – по 35 тонн".

Як повідомив мер Рожища, міська рада у 2015 році прийняла рішення встановити знак "Рух вантажних автомобілів заборонено". Однак Служба автомобільних доріг дозволу не дала.

Володимир Гунчик висловив думку, що цю проблему можна було б вирішити, зустрівшись із власниками кар'єрів та домовившись про співфінансування.

"Візьміть за руки власників кар'єрів", – заявив Гунчик. Втрутився член комісії Юрій Ройко: "Може нам пора взяти власників карєрів за руки?". Однак питання залишилося без відповіді.

Мер Рожища продовжував спроби донести членам комісії складність проблеми. Говорив про те, що бюджет їхнього міста – 5 мільйонів гривень, і за ці кошти вони проводять ремонтні роботи на дорогах, які знаходяться на балансі міста. Він повторив, що проблемну ділянку контролює Служба автомобільних доріг, а тому руки в міської ради зв'язані. Крім того, САД чомусь не виходить на контакт.

"Службі автомобільних доріг відправляли листи. Відповіді на сьогодні немає", – бідкається міський голова.

У підсумку, Володимир Гунчик запропонував міському голові звернутися до нього офіційно, як до голови облдержадміністрації, після чого він зобов'язався дати письмове доручення про виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт дороги за рахунок власника дороги.

"А питання співфінансування ми з вами обговоримо, коли обговоримо", – підсумував голова ОДА.

Міський голова Рожища, схоже, залишився задоволеним з такої відповіді.

Надрукувати
мітки:
коментарів