Поділитись:

"Волиньприродресурсу" погодили видобуток торфу

П'ятниця, 08 липня 2016, 18:31
«Волиньприродресурсу» погодили видобуток торфу

Комунальному підприємству "Волиньприродресурс" погодили розробку торфородовища у Камінь-Каширському районі поблизу озера Стобихівське, яке належить до природно-заповідного фонду України.

Таке рішення прийняли на постійній комісії Волиньради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів сьогодні, 8 липня.

Т.в.о. директора КП "Волиньприродресурс" Веніамін Туз зазначив, що всі необхідні дослідження цієї ділянки було зроблено. Більше того, аналіз родовища торфу було проведено ще давніше, коли ДП "Волиньторф" планувало звести на цьому місці завод і підготувало відповідний проект.

Єдиний нюанс, каже Туз, що неподалік знаходиться об'єкт природно-заповідного фонду.

"В тому проекті все передбачено, але ми можемо по-новому зробити, сьогодні ж нові технології з'явилися. Буде передбачено всі заходи для того, щоб озеро було збережене", – зазначив директор комунального підприємства.

Зі слів Веніаміна Туза, навколо озера планують створити буферну зону до 300 метрів, щоб будівництво йому не зашкодило.

Також він додав, що поклади торфу великі і мають всі характеристики для того, щоб використовувати їх як паливо.

Ініціатор розгляду проекту рішення, заступник голови комісії Ігор Лех додав, що всі нюанси і застереження будуть ще коригувати при розробці проекту родовища.

Член комісії Володимир Гунчик своєю чергою, звернувся до керівника КП "Волиньприродресурс" із критикою.

"Я вас поважаю, але ви знову робите так, як хочете. Ви з управлінням екології узгоджували це питання? Я, як голова адміністрації, категорично проти. Бо на запропонованій території, без змін і доповнень, є заповідник. Вам потрібно було обговорити це питання з необхідними виконавчими органами, виділити заповідну зону і не було б ніяких питань", – обурювався член комісії і голова Волинської ОДА.

Веніамін Туз почав перечити, запевняючи, що всі заключення від управління екології та необхідні документи у нього є. Однак голова ОДА не заспокоювався.

"Не робіть цієї політики зараз. Це ж елементарні речі. Чисто робочі. Це треба було врахувати, щоб не було зайвих питань", – заспокоював колег член комісії Юрій Ройко.

Член комісії Сергій Котюк запитав у Веніаміна Туза, чи потрібно погодження сільської ради на розробку надр.

Отримавши відповідь, що цього не потрібно, він спробував уточнити: "Коли "Волиньприродресурс" бере, то не треба ні з ким узгоджувати, я правильно зрозумів?".

Голова комісії відповів на це ствердно, а директор комунального підприємство заперечив. Зчинилося коротке сум'яття. Однак згодом емоції трохи вщухли. Члени комісії продовжили обговорення у більш спокійному руслі.

В бесіду втрутився Борис Бабійчук.

"Ми збираємося надати дозвіл на відвід торфу. Чи були якісь домовленості з торфобрикетним заводом. Чи є якийсь договір?", – запитав депутат у керівника комунального підприємства.

На що Туз відповів, що попереднього дня мав розмову з директором "Волиньторфу" Іваном Киричиком. Його підприємство й буде добувати торф.

"Я думаю, що ви мене повинні підтримати, бо я прикладаю багато сил, щоб підняти це комунальне підприємство", – напівжартома закликав членів комісії Веніамін Туз.

Свої "п'ять копійок" вставив Юрій Ройко.

"Я вважаю, що створення комунального підприємства "Волиньприродресурс" було правильним, відповідальним і вольовим рішенням депутатів. Закликаю бути послідовники: зробивши перший крок, робити наступний", – сказав член комісії.

Володимир Гунчик звернув увагу також на те, що у 2014 році директор ДП "Волиньторф" чомусь був категорично проти передання підприємства у комунальну власність.

"Сьогодні він кардинально змінює думку…", – зауважує Гунчик.

Наприкінці голова Волинської ОДА зазначив, що категорично проти прийняття рішення в такому вигляді, як воно було подано. Він запропонував виключити з території, яку даватимуть на розробку, природну зону. І після цього, зі слів Гунчика, він голосуватиме "За". Інші члени комісії підтримали цю пропозицію.

У підсумку більшість членів комісії схвалила проект рішення про погодження надання надр "Волиньприродресурсу.

Надрукувати
мітки:
коментарів