Поділитись:

Медскандал: під приводом “ліків” від COVID-19 хочуть видати спиртову настоянку на траві

Четвер, 02 квітня 2020, 11:18
Медскандал: під приводом “ліків” від COVID-19 хочуть видати спиртову настоянку на траві

Учора мережею розійшовся лист президента Національної академії медичних наук України (НАМНУ) Віталія Цимбалюка до прем’єр-міністра з проханням звернути увагу на відвертий “фуфломіцин” для профілактики і лікування COVID-19.

Про це пише на своїй сторінці у фейсбук колишня очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун.

“У листі йшлося про противірусний препарат конкретного фармвиробника Протефлазід. Якщо коротко, цей препарат — суміш трав, розчинених у спирті. Ці “ліки” не включені у жодні міжнародні протоколи, не мають доказової ефективності, не досліджувалися у реальних наукових дослідженнях, а здебільшого у тих, які оплачували виробники цього чудо-препарату”, - зазначає Супрун.

Вона звинувачує НАМНУ у псевдонауковій діяльності. “Їхні “інститути” де факто — це звичайні лікарні. Тому ефективніше давати фінансування дослідникам, які реально займаються правдивою наукою, а “інститути” НАМНУ перетворити на лікарні, і їхній бюджет направити на медичні послуги для громадян. Спроможні медзаклади, які належать академії, чудово впишуться в нову модель без усіх цих академіків-шахраїв”, - пише Супрун.

Згаданий лист оприлюднив на своїй сторінці журналіст Денис Бігус. Раніше проєкт Bihus.Info випустив матеріал з циклу програм “Неведись” про недобросовісні фармкомпанії та дезінформацію покупців.

Вони пишуть, що 5 березня колишній директор державного Центру грипу, а нині заступник керівника фармацевтичної компанії “НВК “Екофарм” Олександр Гриневич заявив, що його колеги, нібито використавши комп’ютерну модель коронавірусу 2019 nCoV, з’ясували, що діюча речовина препарату “Протефлазід” блокує важливий фермент коронавірусу, а це може гальмувати розмноження вірусу. Препарат “Протефлазід” – на 96% спиртова настоянка двох рослин: щучки дернистої та війника наземного. В інструкції зазначено, що він взагалі лікує від багатьох хвороб: починаючи від ОРВІ та грипу і закінчуючи гепатитами та СНІДом.  Але жодних наукових підтверджень щодо ефективності препарату у блокуванні коронавірусу немає. 

Не зважаючи на це ЗМІ масово почали тиражувати новини про винайдення українськими вченими ліків від коронавірусу. 

При цьому, журналісти знайшли згадки про “Екофарм” у реєстрі судових рішень. У 2014 році прокуратура розслідувала кримінальне провадження щодо підкупу лікарів. За даними слідства, за винагороду від “Екофарм” лікарі рекомендували своїм пацієнтам купувати препарати саме цієї фірми.

Видання НВ пише, що Протефлазід в Україні вважається лікарським засобом, його реєстраційне посвідчення має номер UA / 4220/01/01. Проте, дослідження за ефективністю препарату проводилися лише в Росії і в Україні.

Виробником заявлено про пряму противірусну дію препарату, яка проявляється в здатності впливати на вірусоспецифічні ферменти.

Коментуючи результати цих досліджень, профільне медичне видання Ваше Здоров’я зазначає, що ВООЗ відмовилася надати виробнику музейні штами пандемічного грипу А California / 07/09 (H1N1) в зв’язку з відсутністю в нашій країні умов і лабораторій для роботи з високопатогенним вірусом.

«Російське дослідження проводилося на моделях грипозної пневмонії у тварин, в Україні це було епідеміологічне дослідження. Міжнародних наукових робіт, що підтверджують противірусну дію рослинного складу цих препаратів, не існує», — наголошували медики в 2014 році.

На профільному медичному сайті Pubmed розміщено 22 публікації, присвячені траві Щучник дернистий. Оскільки це дикоростучий злак, більшість робіт присвячені популяціям польових мишей і особливостям грунтів, на яких цей злак і росте. Проте в списку наукових робіт є і одна публікація самого Гриневича (в співавторстві), яка дійсно присвячена «ефективності та безпеці препарату»

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів