Поділитись:

На Волині підприємці розіграли тендери на 1,4 мільйона та уникнули покарання

Середа, 01 квітня 2020, 06:57

Волинське відділення Антимонопольного комітету виявило змову трьох підприємців, які розіграли тендери для освітніх закладів. Попри доведену антиконкурентну змову порушників не покарали, бо вони… «закрили ФОП».

Про це йдеться у рішенні адміністративної колегії Волинського обласного тервідділення АМКУ від 18 березня, пише Центр журналістських розслідувань "Сила правди".

У лютому та березні 2019-го року троє підприємців із Старовижівщини – Сергій Джаджа і Микола Матвіюк із села Дубечне та Валентина Зубчик із села Буцин – взяли участь у закупівлях м’яса Нововолинським науковим ліцеєм-інтернатам та управлінням освіти Нововолинської міськради. Загалом – майже на 1,4 мільйона гривень. 

На ці закупівлі звернула увагу Володимир-Волинська місцева прокуратура і звернулася до антимонопольників. Прокурори зауважили, що ці підприємці часто беруть участь в тендерах спільно і один із них перемагає. 

Антимонопольники провели свою перевірку і з’ясували, що про змову підприємців свідчить чимало фактів.

Зокрема, на тендері у Нововолинському ліцеї-інтернаті підприємці Валентина Зубчик та Микола Матвіюк навіть не торгувалися між собою. Останній подав лише форму реєстрації для участі, тоді як інших необхідних документів – ні. Також він вказав контактним той самий номер, що й у Валентини Зубчик. Антимонопольники з’ясували, що й обидві тендерні пропозиції подавалися з одного електронного майданчика та з однієї IP-адреси.

На тендері в управлінні освіти Нововолинська Валентина Зубчик так само не торгувалася уже із Сергієм Джаджою. Цього разу уже підприємиця Зубчик не подала жодних документів окрім реєстраційної форми, а Сергій Джаджа в своїх документах вказав той самий номер, що й у Валентини Зубчик. Обидві пропозиції так само вантажили в Prozorro з одного електронного майданчика та IP-адреси.  

Про узгодженість поведінки конкурентів свідчать і подані тендерні пропозиції, які були ідентично оформлені, однакові висновки ДСЕС. Крім цього, за результатами аналізів матеріалів «Приватбанку» розслідування встановило, що між вказаними суб’єктами у 2019 році були проведені перерахунки коштів в якості безвідсоткових позик та фінансової допомоги, а самі підприємці здійснюють господарську діяльність і використовують одне й те ж холодильне обладнання у Старій Вижівці на вулиці Привокзальній, 9а.

Відтак колегія довела, що така поведінка підприємців є антиконкурентними узгодженими діями, які спрямовані на спотворення результатів тендеру. За такі порушення законодавством передбачено штраф у розмірі до 10 відсотків доходу за останній звітний рік. Але підприємці виявились хитрішими за закон – у відповіді колегії повідомили про припинення господарської діяльності у січні 2020-го.Тож антимонопольники констатували, що штраф накласти неможливо:

«У зв’язку із припиненням ФОП Джаджа С.П., ФОП Матвіюк М.І. та ФОП Зубчик В.І такі особи у розумінні ст.1 «Закону України «Про захист економічної конкуренції» втратили статус суб’єктів господарювання, а відтак на ФОП Джаджа С.П., ФОП Матвіюк М.І. та  ФОП Зубчик В.І не може бути накладено штрафи відповідно до ст. 52 «Закону України «Про захист економічної конкуренції», – йдеться в рішенні.

До слова, до викриття антимонопольниками троє старовижівських підприємців виграли більше 120 тендерних процедур майже на 21 мільйон гривень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 вересня 2023
28 червня 2023
03 червня 2023
09:00
21 травня 2023
09 травня 2023
12 квітня 2023
03 квітня 2023
18 березня 2023
07 березня 2023
25 лютого 2023
08:00