Поділитись:

Ситуація на Волині контрольована, – голова ОДА про коронавірус

Вівторок, 31 березня 2020, 08:05

Минуло два тижні, відколи на Волині оголошено карантин, який мав би попередити масове зараження населення вірусом нового типу COVID-19. Завдяки тому, що область спрацювала на випередження, ситуація тут контрольована.

На цьому наголосив голова ОДА Юрій Погуляйко. 

"Наразі усі ми відповідальні за те, як розгортатиметься ситуація з поширенням коронавірусу в межах області. Тому я буду вдячний кожному з вас за дотримання правил карантину, за самоізоляцію після поїздки за кордон, за вчасне звернення до лікаря та телефонний дзвінок на гарячу лінію. Ми бачимо, що вірус поширюється дуже швидко, перед ним усі рівні, незалежно від статусу, достатку, статі та віку. Тому маємо серйозно поставитися до ймовірної загрози", – зазначив він. 

Водночас Погуляйко заявив, що на Волині цілодобово працюють над заходами забезпечення максимальної протидії поширенню коронавірусу, а також створенням належних умов для лікування тих хто вже захворів, і тих, хто ще захворіє. 

Зокрема,

  • над забезпеченням громадян та лікарень засобами захисту. За останні три тижні організовано поставки додаткових захисних масок, апаратів штучної вентиляції легенів, інших приладів, важливих для лікування ускладнень від цього вірусу. І робота триває. В усіх районах організовується великий та середній бізнес, який відгукнувся на заклик допомогти власній країні та області. У медзаклади області передали 230 тисячі масок із Державного резерву України, забезпечили експрес-тестами базові лікарні області, забезпечили на перший час захисними костюмами та масками бригади екстреної допомоги. Лабораторні тести щодо виявлення коронавірусної інфекції робитимуть у Луцьку, а не відсилатимуть до Києва.
  • над вирішенням транспортних проблем. Якщо люди не можуть залишитися вдома через поважні причини, влада зобов’язана допомогти їм дістатися до роботи, за продуктами чи до лікарні. Серйозна увага приділяється довезенню до робочих місць лікарів та працівників об’єктів критичної інфраструктури. Завдяки допомозі благодійників, які придбали пальне, представникам місцевих органів влади, які знайшли транспорт, налагодили цю роботу.
  • дбають про кожного українського громадянина за кордоном. За останні дні МЗС та дипломатичні представництва отримали вдвічі більше дзвінків, ніж за попередні два роки роботи. Лише за останні кілька днів організували 20 автобусів, які через польсько-український кордон перевезли понад 6500 наших громадян. Кожен із них пройшов обов'язкову медичну перевірку та повинен дотримуватись обов’язкової самоізоляції впродовж двох тижнів.
  • підтримують найбільш незахищених людей. Пакет економічних стимулів та рішення про додаткові пенсійні виплати, ухвалені Верховною Радою та Кабміном, це лише перший крок. Потрібно постійно аналізувати ситуацію та щодня допомагати вітчизняній економіці, конкретним людям, які вже страждають через пандемію. Керівництво Волині дуже вдячне бізнесменам, які не просто допомагають забезпечити лікарні усім необхідним, а й підтримують працівників навіть в умовах різкого падіння доходів.

"Карантин створив для всіх нас чимало дискомфорту. Але цей дискомфорт допомагає зберегти життя і здоров‘я. Якщо хтось ще не зрозумів у вирі щоденної статистики та прогнозів: ціна недбалості – життя наших громадян. В особливій зоні ризику літні люди. Задумайтесь на хвилинку про те, що серед них можуть бути наші з вами батьки. Від кожного з нас залежить швидкість розповсюдження вірусу, а відтак – здоров’я багатьох людей. Зрозумійте: жорсткі заходи потрібні для зменшення пікових навантажень на систему охорону здоров’я. Не змушуйте лікарів падати на робочих місцях від втоми аби вирішувати, кого з кількох важких пацієнтів рятувати. Допоможіть своїй країні – залишайтесь вдома. Намагайтеся менше безпосередньо контактувати з іншими людьми. Якщо це неможливо – носіть маску, мийте руки, використовуйте дезінфектор", – наголосив Погуляйко. 

Окремо він також подякував медикам, поліцейським, військовим, прикордонникам, дипломатам, послам, водіям та всім, хто допомагає країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів