Поділитись:

Очільник Луцька просить владу підтримати самоврядування у боротьбі з коронавірусом

Понеділок, 30 березня 2020, 14:40

Міські голови вимагають врахувати позицію Асоціації міст України при прийнятті змін до податкового законодавства, пов'язаних із поширенням COVID-19.

Про це вони заявляють у відкритому зверненні, під яким підписався і в.о. Луцького міського голови, секретар Луцької міської ради, Голова Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Григорій Пустовіт.

«Насамперед, керувався інтересами громади. Враховуючи те, що саме органи місцевого самоврядування сьогодні на передовій у боротьбі з коронавірусом, спонукало мене бути активнішим у підтримці позиції Асоціації міст України. Для нас це дасть можливість вижити бюджетно, фінансово... Ми, на відміну від інших міст, не економили, а виділили вже понад 75 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом. Це удар по бюджету і, коли дії органів державної влади призвели до того, що стало зрозуміло, що це може знищити все місцеве самоврядування, Асоціація міст України висловила свою позицію. Маю надію, що до органів місцевого самоврядування дослухаються та врахують наші пропозиції і це дасть змогу хоча б звести кінці з кінцями, щоб заплатити заробітну плату і лікарям, і вчителям, і працівникам міськради», – прокоментував Григорій Пустовіт свій підпис під відкритим зверненням мерів.

Відкрите звернення мерів адресоване Президентові України Володимиру Зеленському, голові Верховної ради України Дмитру Разумкову, українським парламентарям та прем'єр-міністру України Денисові Шмигалю.

У ньому, зокрема, йдеться, що «органи місцевого самоврядування забезпечують сьогодні  виплату підвищених зарплат медикам, закупівлю ліків, масок, тестів, обладнання для лікарень, на що виділяють сотні мільйонів гривень.

Разом із цим, замість підтримки громад, як це відбувається по всьому світу, зміни до Податкового та Бюджетного кодексів позбавляють громади ресурсів.

Так, законопроєктом 3275 від 29.03.2020, всупереч позиції Президента та прем’єр-міністра, яку вони задекларували на зустрічі з мерами, депутати вилучають із доходів місцевих бюджетів плату за землю та майно, створюють несправедливі умови для бізнесу, позбавляють громадян коштів від оренди паїв, таким чином забезпечують окремому великому бізнесу надприбутки за рахунок податків у бюджети всіх рівнів.

У разі ухвалення цього та подібних законопроєктів, у громад не буде коштів на виплати зарплат медикам, вчителям, соціальним працівникам, вихователям, працівникам транспорту та ЖКГ.

Отож, в АМУ вимагають до голосування в парламенті законопроєкту 3275 провести засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики та врахувати пропозиції Асоціації міст України, надані Президенту, уряду, народним депутатам України 23 березня 2020 року.

Асоціація міст пропонує:

  • запровадити дієвіші компенсатори для бізнесу за рахунок джерел державного бюджету: ПДВ, податку на прибуток, акцизів;
  • передбачити розстрочку по сплаті за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а не введення заборони нарахування по цих місцевих податках;
  • дозволити органам місцевого самоврядування встановлювати пільги зі сплати місцевих податків та зборів посеред бюджетного року без застосування регуляторних процедур;
  • запровадити механізми компенсації втрат доходів місцевих бюджетів відповідно до статті 142 Конституції України, частини 1 статті 27 Бюджетного кодексу України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів