Поділитись:

У Китаї зафіксували смерть від хантавірусу: чим він небезпечний

Четвер, 26 березня 2020, 01:21
У Китаї зафіксували смерть від хантавірусу: чим він небезпечний

У Китаї чоловік помер від хантавірусу. Цю інформацію опублікував ряд видань, зокрема китайське Global Times.

За інформацією видання, від хантавірусу помер житель провінції Юньнань, передає 112.ua.

Трагедія трапилася в автобусі, який прямував до Шаньдуна. При цьому лікарі почали перевірку 32 пасажирів, які перебували в салоні автобуса.

Що таке хантавірус

Як уточнює Global Times, хантавірус, також відомий як епідемічна геморагічна лихоманка (або геморагічна лихоманка з нирковим синдромом), є гострим інфекційним вірусним захворюванням, яке переважно характеризується лихоманкою, кровотечею і пошкодженням нирок.

Взагалі є 21 вид хантавірусів. Назва пішла від виявленого в 1978 році в Південній Кореї збудника корейської геморагічної лихоманки. Його виявили біля річки Хантан.

За даними довідника MSD, хантавіруси виявляються по всьому світу в диких гризунів, які поширюють вірус протягом всього свого життя через сечу та екскременти.

Передача відбувається між гризунами, але люди також можуть заразитися. Через контакти із щурами, прийом їжі, якої вони торкаються, вдихання випарів від виділень гризунів. А ось передача від людини до людини, за останніми даними, може виникати рідко.

При цьому, як уточнюють у Global Times, хантавірус, на відміну від Covid-19, переважно не передається через дихальну систему.

На думку вірусолога з Уханьского університету Яна Чжаньцю, "немає необхідності турбуватися з приводу хантавірусу".

"Хантавірусна хвороба піддається профілактиці та контролю і є вакцини для запобігання їй. Її поширеність у містах дуже низька, оскільки захворювання зустрічається переважно в селах, де щури зазвичай з'являються, коли люди працюють у полі", – пояснив він.

Відомо, що захворювання поширено в Євразії (з випадками інфекції в Росії, Фінляндії, Швеції та Китаї).

Симптоми хантавірусу

Загалом симптоми хантавірусу – це втома, нудота і блювота, болі в животі, лихоманка. Також у людини може спостерігатися ускладнене дихання, іноді – головні болі та запаморочення.

До слова, не так давно в Києві діагностували випадок хантавірусу. Це сталося 13 березня. Як пише УНН, хантавірус виявили у мешканки Києва, яка в січні лікувалася в одній зі столичних лікарень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 квітня 2024
01 лютого 2024
21 січня 2024
23 грудня 2023
10 грудня 2023
06 листопада 2023
25 жовтня 2023
16 жовтня 2023
29 вересня 2023