Поділитись:

Рада дала Порошенку контроль над місцевою владою

Четвер, 07 липня 2016, 13:20
Рада дала Порошенку контроль над місцевою владою

Депутати підтримали у першому читанні проекти законів про внесення змін до ЗУ "Про державну службу" щодо врегулювання окремих питань проходження державної служби.

"За" проголосували 227 депутатів, – йдеться на офіціномй сайті Верховної Ради.

Не скористалися правом висловити своє ставлення до змін до закону двоє волинських нардепів: Ігор Гузь був відсутній, Сергій Мартиняк не голосував.

Своєю чергою,Степан Івахів, Юрій Савчук та Ігор Лапін підтримали проект.

Автори законопроекту – депутат від БПП Артур Герасимов та депутат від "Народного фронту" Андрій Река.

Законопроект передбачає призначення Президентом України голів місцевих державних адміністрації за поданням спеціально створеної комісії.

Як повідомляють в "Реанімаціному пакеті реформ", це протирічить положенням Конституції. Відповідно до ст. 118 основного закону, голови місцевих державних адміністрацій призначаються Президентом за поданням Кабінету Міністрів.

Відповідно до положень чинного закону "Про державну службу", попередній добір на посади голів місцевих адміністрацій здійснюється незалежною та збалансованою комісією з питань вищого корпусу державної служби.

"Цей законопроект прямо суперечить Конституції та логіці розподілу влади в парламентсько-президентських республіках, а також загрожує узурпацією влади президентом. В Україні президент не є головою виконавчої гілки влади. Місцеві державні адміністрації підконтрольні і підзвітні Кабінету Міністрів. Отже, визначальну роль в процесі добору повинен визначати уряд", – повідомив експерт "Реанімаційного пакету реформ" Микола Виговський "Українській правді".

Також у РПР висловили здивування відсутністю публічної позиції Кабміну, адже законопроект обмежує його конституційні повноваження.

Крім того, в організації додали, що проти змін виступає також і міжнародна спільнота, зокрема негативні висновки надало представництво Європейської комісії.

Надрукувати
мітки:
коментарів