Поділитись:

Вибори в 23 окрузі: кандидати агітують на дверях психлікарні (фото)

Четвер, 07 липня 2016, 11:59

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують розміщення агітаційних матеріалів кандидатів у народні депутати у 23-му виборчому окрузі на дверях Волинської обласної психіатричної лікарні № 2 у смт Олика. Такі факти було виявлено у вівторок, 5 липня.

Зокрема, спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційну листівку із зображенням Ірини Констанкевич ("Українське об'єднання патріотів "УКРОП"), яка була наклеєна поверх агітки із зображенням іншого кандидата – Юрія Кулачека ("Блок Петра Порошенка "Солідарність").

Відповідно до ч. 5 ст. 74 Закону України "Про вибори народних депутатів України", забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

Крім того, 5 липня спостерігач ОПОРИ став свідком конфлікту, який розгорнувся з приводу розміщення банерів благодійного фонду Ігоря Палиці "Тільки разом" на території стадіону Маневицької ЗОШ №2. У приміщенні самої школи розміщена ДВК № 070658. Нагадаємо, що до відповідного благодійного фонду має безпосереднє відношення кандидат у народні депутати Ірина Констанкевич.

Суперечка виникла з приводу законності розміщення відповідних друкованих матеріалів. Як розповів спостерігачам ОПОРИ директор ЗОШ № 2 смт Маневичі Андрій Деркач, про розміщення відповідних матеріалів на території школи його ніхто не попереджав. Він висловив своє "проти" розміщення символіки благодійного фонду поблизу виборчої дільниці на період виборчого процесу, оскільки одна з кандидатів, а саме Ірина Констанкевич, працює у благодійному фонді .

Представники ОПОРИ взяли коментар і у другої сторони конфлікту, а саме, у начальника відділу освіти Маневицького району Миколи Давидюка.

"Майно на території школи не перебуває на балансі районної державної адміністрації. І згоду на розміщення банерів на тій території я не надаю. Я не проти, щоб там розміщували ці банери, бо на них немає прямої агітації за кандидата, кандидат там навіть не згадується. Нічого не бачу поганого, якщо на спортивному майданчику розміщуються банери з мотиваційними гаслами для спортсменів. Я особисто ще не бачив цих банерів, треба дивитись, де їх розмістили, що на них", - розповів Микола Давидюк.

"Хоча це і не є порушенням виборчого законодавства, але можна трактувати такий факт, як певна виборча маніпуляція. Адже саме символіку фонду та згадку про нього активно використовує у своїй агіткампанії кандидат Ірина Констанкевич. Так як такий банер розміщений поблизу виборчої дільниці, це може прямо або опосередковано впливати на волевиявлення виборців", - зазначила координатор громадського спостереження у Волинській області Катерина Шарпата.

Надрукувати
мітки:
коментарів