Поділитись:

Автоцивілка — надійний спосіб захисту в випадку ДТП*

Вівторок, 24 березня 2020, 11:27
Автоцивілка — надійний спосіб захисту в випадку ДТП*

Власники автомобілів в Україні обов’язково повинні оформити страховий поліс автоцивільної відповідальності. ОСАГО https://arsenal-ic.ua/ru/product/avtostrahuvannya/avtocivilka (українською мовою — ОСЦПВ, вона ж «автоцивілка») — це забезпечення держзахисту потерпілих при ДТП. Згідно з нею, якщо ДТП сталась по вашій вині, потерпілому буде виплачена грошова компенсація. У випадку, коли ви виступаєте потерпілою стороною, можна отримати відшкодування у своїй компанії.

Кому слід оформити ОСЦПВ 

З 2004 року в Україні діє закон «Про ОСЦПВ власників наземних транспортних засобів». Згідно з ним, укладаються 2 типи договорів:

  • внутрішній — діє на території нашої держави;
  • міжнародний — має законну дію в країнах, що є членами системи автомобільного страхування «Зелена картка».

ОСЦПВ — настільки ж необхідний документ, як техпаспорт і водійське посвідчення. Без нього сідати за кермо не можна. В іншому випадку водію загрожує штраф розміром 425–850 грн. Придбати автоцивілку повинні власники легкових і вантажних машин, мототехніки, мікро- і звичайних автобусів, причепів для авто.

Без поліса мають право пересуватись учасники бойових дій, інваліди війни (згідно з законом) та інваліди першої групи, що самостійно керують власним авто. За його кермом можуть знаходитись також інші особи, тільки в присутності власника.

Для чого потрібне страхування

Оформлення ОСЦПВ дозволяє суттєво зекономити, якщо ви виявитесь винуватцем ДТП. Страхова компанія відшкодує ремонт автомобіля постраждалому, витрати на лікування водія і пасажирів. У випадку, коли власник поліса в’їде в огорожу чи будь-яку будівлю, страховик також оплатить ці витрати. Якщо в ДТП вам була нанесена шкода невстановленим ТЗ або авто, власник якого не придбав страховий поліс або кермував машиною без водійського посвідчення, компенсація поступить від фонду захисту потерпілих МТСБУ.

Автоцивілка — надійний спосіб захисту в випадку ДТП*

Оштрафувати за відсутність ОСЦПВ мають право після ДТП чи при оформленні протоколу за порушення ПДР. Зупиняти машину без причини та вимагати показувати чинний страховий поліс не може ніхто. Але це не повинно бути причиною відмови від автоцивілки. Ставши винуватцем ДТП без неї, водієві потрібно буде власними силами компенсувати збитки всім потерпілим. Тому прийдеться викласти значно більшу суму, ніж коштує сам поліс.

Вартість ОСЦПВ та суми виплат

Основою для формування вартості автоцивілки є базовий тариф, який визначається на державному рівні. Зараз це 180 гривень. Кінцева ціна розраховується з урахуванням наступних факторів:

  • вид ТЗ;
  • місце його реєстрації;
  • водійський стаж;
  • термін дії полісу;
  • кількість аварій, які зазначені за водієм;
  • наявність пільг;
  • період використання ТЗ — враховується для автомобілів, котрі використовують для перевезень пасажирів чи вантажів з метою отримання прибутку.

Максимальні розміри виплат на одного потерпілого, згідно з договором ОСЦПВ, становлять:

  • 100 000 грн. — відшкодування матеріальних збитків;
  • 200 000 грн. — за причинену шкоду здоров'ю та життю.

Розмір виплати за ремонт машини потерпілого залежить від її віку: чим вона старша, тим меншою буде компенсація. 

Надрукувати
мітки:
коментарів