Поділитись:

Коронавірус в Україні: щоденник карантину журналістки «Конкурента» (тиждень 2)

Середа, 25 березня 2020, 07:40

Здається, стає зрозуміло, як правильно жити під час карантину. Правило 1: прокидатися на роботу (звичайно ж віддалену) можна за пів години до старту виконання професіних завдань. Правило 2: ходити у піжамі пів дня – взагалі стало нормою. Правило 3: не можна забувати, що ти дівчинка і зволожувати губи гігієнічною помадою все ж таки варто. Правило 4: обід із 13 до 14 переноситься на будь-який час. Правило 5: стає традиційним ритуалом вихід на балкон, аби перевірити, чи всі свідомі і сидять вдома, як того вимагає карантинний режим. Чи хоча б одягають маски, коли йдуть на вулицю. І таких правил у кожного «карантинника» – безліч.

Цікавим виявилося спостереження, що до карантину, вдавалося прокидатися із думкою: «Оу, знову на роботу». Тепер це змінилося на: «Оу, знову вдома».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні: щоденник карантину журналістки «Конкурента» (тиждень 1)

Другий тиждень карантину стартував у середу, 18 березня. Продовжують лунати заклики сидіти вдома і дбати про ближніх своїх. Навіть білборди почали нагадувати лучанам, аби ті мили руки близько 20-ти секунд. Можливо трохи цинічно, або грубо зараз напишу, але дуже смішно, коли люди згадують, що треба мити руки, чистити зуби і взагалі дбати про свою гігієну вже під час лиха.

19 березня як і обіцялося, маршрутки попрощалися із лучанами до кращих часів. Навіть те, що їх почали дезінфікувати не давало гарантій, що люди вийдуть із громадського транспорту такими ж здоровими, якими до нього заходили.

Цього дня на вулицях в окремих місцях було безлюдно (на автостанції), а в окремих (парках, скверах) – наче ніхто й не знає, що в місті триває карантин. Апогеєм цього став факт продажу продуктів із землі. Тю, а що? Продуктові магазини ж відкриті, то, значить, можна продукти із рук продавати. Чомусь маю сумнів, що цього дня в таких продавців весь «товар» розкупили.

20 березня, у п’ятницю, лучанам просто із машин кричали, аби вони залишалося вдома. Це у такий спосіб рятувальники озвучували населенню правила безпеки для запобігання поширенню «віруса із короною».  Також поки у Волиньраді виділялися мільйони на боротьбу з вірусом, луцькі таксисти домовилися про єдиний тариф для пасажирів. Так і таксисти не сваритимуться, і містяни розумітимуть, що хоч десь є стабільність.

ЦЕ сталося у суботу. У прохолодну суботу, 21 березня. У Луцьку зафіксували перший випадок коронавірусу. Швидкий тест побачив вірус у мешканця Липин у Волинській обласній інфекційній лікарні. Аналізи чоловіка відправили на полімеразну ланцюгову реакцію у Київ. 

22 березня – неділя. Цей день ознаменувався двома людними подіями. Одна – зібрала чимало людей у храмах, в яких не було бодай антисептиків, інша – зібрала молодь, яка із своїх домівок просто увімкнувши пряму трансляцію слухала музику від відомого у місті DJ Большого. Говорити про того, хто був свідомішим у виборі, вважаю зайвим.

Понеділок 23 березня. У ЗМІ знову повідомили, що у Волинській області у двох пацієнтів експрес-тест підтвердив наявність коронавірусу. Очевидним стає лише одне – потрібно продовжувати дотримуватися умов карантину. Серед помітних фактів дня: на вулицях досі є люди, які не одягають маски, однак у «ПриватБанку» кажуть, що таких не хочуть обслуговувати, курс долара тримається минулотижневої планки, а хліб у магазинах продають, як і раніше.

24 березня  день, коли вчергове у Луцькраді виділили кошти на дезінфекцію. 2 мільйона! А я, тим часом, випадково отримала дозу чуток про те, що в лікарнях між собою балакають, що карантин продовжать. Ох, все таки хочеться вірити, що це лише чутки. І вже невдовзі можна буде повернутися до звичного способу життя із концертами, зустрічами із друзями, подорожами і звичними для нас усіх справами. 

... За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 24 березня в Україні 84 лабораторно підтверджених випадків  COVID-19, з них 3 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні.

Другий тиждень карантину у Луцьку минув дещо нудніше. Але їдемо далі…

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ БІЛЬШЕ ПРО Небезпечний вірус із Китаю

Надрукувати
мітки:
коментарів