Поділитись:

Риба і коронавірус: Асоціація рибалок застерігає волинян

Понеділок, 23 березня 2020, 12:40

Сімейство коронавірусов досить велике, але і недостатньо вивчене. Починаючи з 2012 року, були зареєстровані випадки захворювання тварин і людей різними видами короновірусу. В останніх числах 2019 року був зафіксований новий спалах коронавірусної інфекції. Вона почалася в китайському місті Ухань на «Рибному ринку». Але він умовно рибний, оскільки на ньому кілька тисяч магазинів і кіосків, де торгують котами, собаками, продають кажанів та й найрізноманітніших ссавців. Саме там відбулося перше зараження. З цієї причини вважається, що розповсюджувачами коронавірусу є тварини.

Про це повідомляють у пресслужбі Асоціації рибалок України.

Однак підтверджених фактів того, що вірус передається від домашніх тварин людині, немає – кажуть вірусологи, – Домашні улюбленці, в тому числі кішки і собаки, не можуть бути джерелом зараження нової коронавірусної інфекції. У природі існують коронавіруси, що викликають захворювання виключно у тварин, але при цьому вони не становлять ніякої загрози для людини. На людей діють сім видів коронавірусів, в тому числі і COVID-19, які є збудниками гострих респіраторних захворювань. Однак ці типи коронавірусів не є небезпечними для тварин.

У той же час рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я у вигляді профілактики припускають запобіжні заходи при відвідуванні ферм, хлівів, рибних господарств, ринків продуктів тваринного походження; миття рук після контакту з тваринами; не вживати в їжу продукти тваринництва та рибальства, (м'ясо, молоко, рибу, морепродукти, екзотичних тварин) які не пройшли належну термічну обробку.

Тому багато країн ввели тимчасове обмеження на ввезення і транзит всіх видів екзотичних тварин, риб, рослин з Китаю.

У національній українській кухні немає страв з екзотичних тварин. Але в ній рибний продукт незамінний.

У той же час на вітчизняному «рибному ринку» нас чекає інша смертельна небезпека – це ботулізм. Через недотримання технологій та відсутність належного контролю над виготовленням і реалізацією існує реальна загроза, що рибний продукт може загрожувати життю людини, і не через короновірус.

З початку 2019 року на ботулізм захворіло 123 особи, серед них три дитини – 10 пацієнтів померли. Найбільше випадків зафіксовано в Чернігівській, Житомирській, Кіровоградській, Вінницькій, Дніпровської, Запорізькій, Херсонській областях та Києві.

Не завжди небезпечна продукція придбана на стихійних ринках. Причиною переважної більшості отруєнь стала риба, куплена в офіційних торгових точках. І цьому є причини.

Через тотальну корупцію органів рибоохорони масштаб нелегального вилову риби наблизився до офіційного, та становить 90-100 тисяч тонн на рік. Щодня на водоймах країни незаконно виловлюється понад 400 тонн водних живих ресурсів.

Незаконно виловлена риба й нелегально переробляється. Сьогодні існує тільки трохи більше десятка легальних переробників риби. Вся інша продукція, сушиться і коптиться дрібними приватними виробниками, часто прямо на подвір'ї, без належного санітарного контролю.

Україна єдина країна в Європі, де покупець не може отримати достовірну інформацію про походження риби або рибного продукту. У нас немає Сертифікату Походження риби – державного документа що говорить про легальність товару. Тому з кожним роком все більше випадків отруєння рибою невідомого походження і сумнівної якості.

Пам’ятайте! Риба повинна бути тільки вищої якості, все інше це сумнівний рибний продукт небезпечний для вашого здоров'я. При цьому потрібно знати, що візуально з'ясувати чи є ботуліновий токсин в продукції неможливо! Він не змінює колір продукції і не надає їй ніякого особливого запаху. Підходьте до вибору копченої або сушеної риби дуже  відповідально. Бережіть себе і свої сім'ї! – каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков, – На сьогодні на рибному прилавку 85% імпортного продукту, і не завжди якісного. Купуйте свіжу вітчизняну морську рибу: тюльку, кільку, бичка, камбалу, піленгаса та інші види. Вони корисні і безпечні.

Немає офіційних даних, щоб в будь-якій країні виявили коронавірус COVID-19 у риби. А тим більше щоб від неї заразилася людина.

Довідка: якщо пташиний грип передається від птаха до людини, то особлива небезпека коронавірусу COVID-19 полягає в тому, що він передається від людини людині. Саме тому він рознісся по всьому світу. Пояснити, як і чому виник такий шлях передачі вірусу, вчені поки не можуть. Зараз йде пошук ефективного лікування

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ У СПЕЦТЕМІ: Коронавірус

Надрукувати
мітки:
коментарів