Поділитись:

Найтонші окуляри в світі можна буде роздрукувати просто у магазині

Неділя, 22 березня 2020, 05:12
Найтонші окуляри в світі можна буде роздрукувати просто у магазині

Завдяки наноструктурам, виготовленим за допомогою лазерного принтера, навіть лінзи за рецептом стануть надтонкими. І їх можна буде надрукувати в магазині одразу після перевірки очей.

Група дослідників DTU Health Tech втілює цю ідею в життя завдяки гранту від датської програми InnoExplorer від Innovation Fund, передає technology.org.

«Ми виробляємо тонкий шар наноструктури на лазерному принтері, який потім вставляємо в звичайні окуляри без рецепта. Шар товщиною лише кілька сотень нанометрів, це є менше однієї сотої товщини волосини», – пояснює співавтор і професор Андерс Крістенсен з DTU Health Tech.

Наноструктурний об'єктив можна роздрукувати за допомогою лазерного принтера менше ніж за півгодини, що дозволяє клієнтам зайти в магазин окулярів, провести огляд і зробити окуляри безпосередньо після перевірки зору.

Оскільки ультратонкі лінзи є набагато зручнішими у використанні, ця технологія також означатиме економію на транспортуванні лінз, які зазвичай виробляються в Азії або в інших віддалених місцях, таким чином створюючи робочі місця в Данії. Лазерний друк також зменшить витрату матеріалів та відходи від полірування.

Підготовчі кроки до створення ThinLens виявилися досить дорогим. За словами професора Андерса Крістенсена, команда придумала технологію близько десяти років тому, і з тих пір вони наполегливо працюють над тим, щоб визначитись з найкращим місцем для реалізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів